prosty kwaśny dżem melonowy na zimę

taki dżem jest przygotowywany tylko w ekskluzywnych restauracjach. Zrób to I ty!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
212 kcal
IG: 0 / 7 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 8 h 45 min

dla prawdziwych słodyczy chcę podzielić się kulinarnym przepisem na dżem melonowy, okazuje się bardzo słodki i pachnący, smakuje jak miód. Miłośnicy słodyczy nie zawiodą się po ugotowaniu. Dobrze jest łączyć go z naleśnikami, naleśnikami i innymi podobnymi potrawami. Przygotuj dżem przez 3 dni, Proces jest całkowicie prosty, a wynik cię zachwyci.
melon jest obrany ze skórki i nasion, pokrojony w małe kostki, umieszczony w pojemniku z pokrywką (na przykład w dużym rondlu), pokryty cukrem. Intensywnie potrząsamy patelnią, aby wymieszać i wszystko zostawiamy na noc, rano melon da sok. Ponownie wymieszaj i włóż do wieczora. Wieczorem podpalamy, gotujemy przez 5-7 minut, aby cukier się rozpuścił i ponownie wkładamy do rana. Rano gotujemy przez 10 minut.i odstawiamy do następnego ranka. Następnego ranka podpalamy i gotujemy przez 15 minut. ciągle mieszając, na samym końcu gotowania dodajemy kwas cytrynowy. Ostudzić trochę i przenieść do słoików. Powinieneś uzyskać jednorodną gęstą masę z kawałkami melona. Dzieci szczególnie lubią taki dżem, ma wyraźną kwaskowatość i niezrównany aromat melona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy