skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz marchewki, usuń górne liście z kapusty, posiekaj niezbyt duże. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę.
2. Smaż warzywa na oleju roślinnym przez 10 minut(użyj połowy porcji oleju).
3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę wraz z wcześniej umytymi boczniakami.
4. We wrzącej osolonej wodzie gotuj grzyby przez 7 minut, a następnie wrzuć je do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.
5. Smażyć boczniaki z cebulą na pozostałym oleju roślinnym, aż cebula będzie przezroczysta, zajmie to około 5 minut.
6. Łączymy smażone warzywa z grzybami, wlewamy cukier i sól, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a także koncentrat pomidorowy. Wymieszaj składniki, dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny pod zamkniętą pokrywką.
7. Po wskazanym czasie wlej ocet, gotuj przez 3-4 minuty i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Zamykamy puste miejsca hermetycznie, przechowujemy w chłodnym miejscu.
inspiracja dla Ciebie i pyszne puste miejsca!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g