solanka palce lizać na zimę

grzyby z warzywami to pyszne połączenie i doskonałe przygotowanie . Wskazane jest przygotowanie takiej mieszanki na zimę, pyszne-polizasz palce! Możesz wziąć dowolne grzyby, jasne jest, że leśne dadzą więcej smaku niż te zakupione w supermarkecie. W każdym razie przed duszeniem grzyby należy ugotować. Solanka może być podawana jako dodatek do mięsa lub ryb lub może być spożywana po prostu z chlebem.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
79 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Obierz marchewki, usuń górne liście z kapusty, posiekaj niezbyt duże. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę.

2. Smaż warzywa na oleju roślinnym przez 10 minut(użyj połowy porcji oleju).

3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę wraz z wcześniej umytymi boczniakami.

4. We wrzącej osolonej wodzie gotuj grzyby przez 7 minut, a następnie wrzuć je do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.

5. Smażyć boczniaki z cebulą na pozostałym oleju roślinnym, aż cebula będzie przezroczysta, zajmie to około 5 minut.

6. Łączymy smażone warzywa z grzybami, wlewamy cukier i sól, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a także koncentrat pomidorowy. Wymieszaj składniki, dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny pod zamkniętą pokrywką.

7. Po wskazanym czasie wlej ocet, gotuj przez 3-4 minuty i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Zamykamy puste miejsca hermetycznie, przechowujemy w chłodnym miejscu.

inspiracja dla Ciebie i pyszne puste miejsca!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy