bakłażan w soku pomidorowym na zimę

bakłażany w kawałkach, konserwowane w pomidorach. Pyszna konserwacja bakłażana, przygotowana bez octu. Lepiej jest konserwować w małych słoikach, wygodniej jest je sterylizować.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź 2 kilogramy pomidorów i bakłażanów, dobrze je umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany na kawałki wzdłuż, nie odcinaj skóry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wkładamy kawałki bakłażana do miski i posypujemy solą. Sól wlać 2 łyżeczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekany bakłażan wymieszaj z solą i pozostaw na 20 minut, aby wyszła gorycz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory są mielone w maszynce do mięsa z drobnym grillem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po maszynce do mięsa przepuszczamy masę pomidorową przez sito, filtrując sok ze skóry i nasion.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 3 łyżeczki do przefiltrowanego soku pomidorowego sól i 4 łyżeczki cukier, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyciśnij pokrojony bakłażan.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyciśnięte kawałki bakłażana zanurzamy w przygotowanym soku pomidorowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj bakłażany z sokiem pomidorowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść miskę bakłażana w pomidorach na kuchence. Bakłażany w soku pomidorowym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gorące bakłażany w soku pomidorowym wkładamy do słoików i zanurzamy w garnku z gorącą wodą, kładąc serwetkę na dnie. Przykryj wypełnione słoiki pokrywkami i sterylizuj na małym ogniu przez 10 minut od momentu wrzenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy słoiki z wrzącej wody i szczelnie zwijamy pokrywkami. Odwróć zwinięte słoiki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie chowamy słoiki z bakłażanem w soku pomidorowym w szafce i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy