skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź 2 kilogramy pomidorów i bakłażanów, dobrze je umyj.
Krok 2:
Pokrój bakłażany na kawałki wzdłuż, nie odcinaj skóry.
Krok 3:
Wkładamy kawałki bakłażana do miski i posypujemy solą. Sól wlać 2 łyżeczki.
Krok 4:
Posiekany bakłażan wymieszaj z solą i pozostaw na 20 minut, aby wyszła gorycz.
Krok 5:
Pomidory są mielone w maszynce do mięsa z drobnym grillem.
Krok 6:
Po maszynce do mięsa przepuszczamy masę pomidorową przez sito, filtrując sok ze skóry i nasion.
Krok 7:
Dodaj 3 łyżeczki do przefiltrowanego soku pomidorowego sól i 4 łyżeczki cukier, wymieszaj.
Krok 8:
Wyciśnij pokrojony bakłażan.
Krok 9:
Wyciśnięte kawałki bakłażana zanurzamy w przygotowanym soku pomidorowym.
Krok 10:
Wymieszaj bakłażany z sokiem pomidorowym.
Krok 11:
Umieść miskę bakłażana w pomidorach na kuchence. Bakłażany w soku pomidorowym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 12:
Gorące bakłażany w soku pomidorowym wkładamy do słoików i zanurzamy w garnku z gorącą wodą, kładąc serwetkę na dnie. Przykryj wypełnione słoiki pokrywkami i sterylizuj na małym ogniu przez 10 minut od momentu wrzenia.
Krok 13:
Wyjmujemy słoiki z wrzącej wody i szczelnie zwijamy pokrywkami. Odwróć zwinięte słoiki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie chowamy słoiki z bakłażanem w soku pomidorowym w szafce i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g