skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe lody za 20 groszy? Włóż żółtka do rondla z grubym dnem.
Krok 2:
Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 4:
Wlej mleko.
Krok 5:
Umieścić na średnim ogniu i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, prawie do wrzenia. Ważne! - masa nie powinna się gotować, w przeciwnym razie żółtka się zwijają.
Krok 6:
Powinna uzyskać gęstą masę. Całkowicie go schłodzić.
Krok 7:
Ubij śmietanę: powinny być bardzo zimne i 33%. Ubijaj natychmiast z małą prędkością.
Krok 8:
Następnie dodaj obroty i ubijaj do stabilnych szczytów.
Krok 9:
Dodaj schłodzoną masę żółtko-mleczną do bitej śmietany.
Krok 10:
Wymieszaj.
Krok 11:
Wlej przyszłe lody do pojemnika.
Krok 12:
Włóż pojemnik do zamrażarki na kilka godzin.
Krok 13:
W tym czasie musisz wymieszać lody szpatułką dwa do trzech razy.
Krok 14:
Pyszne lody z żółtka i śmietany są gotowe! Tak po prostu jest przygotowywany w domu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g