skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z wątróbką drobiową i granatem?
na początek przygotowujemy składniki: gotujemy ziemniaki, bez obierania, i jajka, gotujemy również wątróbkę drobiową (możesz usmażyć ją na patelni, to twój wybór). Zmiel orzechy włoskie i gotowaną wątróbkę drobiową w blenderze. Trzy schłodzone ziemniaki, jajka, świeże marchewki i jabłka na tarce. Posiekaj cebulę i smaż w oleju roślinnym.
Wybierz płaskie naczynie, umieść wysoką szklankę na środku, po nasmarowaniu olejem roślinnym. Przygotowane składniki układamy warstwami wokół szklanki, smarując każdą warstwę majonezem (z wyjątkiem cebuli, jajek i orzechów), jeśli to konieczne, dodaj warstwy:
1 warstwa: ziemniaki;
2 warstwa: świeża marchewka;
3 warstwa: wątróbka drobiowa;
4 warstwa: smażona cebula;
5 warstwa: jaja kurze;
6 warstwa: posiekane orzechy włoskie;
7 warstwa: świeże jabłka;
8 warstwa: ziarna granatu.
po ułożeniu wszystkich warstw wyjmij szklankę. Wysyłamy sałatkę z wątróbką drobiową do lodówki w celu namoczenia. Po półtorej godzinie danie można podawać na stole, dekorując gałązką pietruszki lub innymi ziołami.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g