skład / składniki
metoda gotowania
kalafior w kremowym sosie z musztardą Dijon to zdrowe i bardzo smaczne danie. Kremowy, zwiewny smak śmietany idealnie komponuje się z delikatnymi kawałkami jarmużu, a pieczona skórka sera sprawia, że to danie jest jeszcze bardziej apetyczne.
przygotowanie tego dania jest dość proste.
umyj kalafior i rozłóż na kwiatostany.
w dużym garnku wlej wodę, sól i zagotuj wodę. We wrzącej osolonej wodzie umieść zdemontowane kwiatostany kalafiora i gotuj je do połowy ugotowane-około 10 minut. Następnie spuść wodę i wrzuć kapustę do durszlaka, aby szklanka wody.
włącz piekarnik na 200 stopni.
drobno zetrzyj twardy ser.
na patelni na średnim ogniu rozpuść kawałek masła. Ostrożnie wlej mąkę na patelnię i zmniejsz ogień do niskiego poziomu, wymieszaj mąkę z masłem. Jednocześnie ciągle mieszaj mąkę łyżką, aby usunąć wszystkie grudki i całkowicie rozpuścić ją w oleju.
wlej śmietanę na patelnię (wystarczy 10-15% tłuszczu) i ciągle mieszając zagotuj mieszaninę. Następnie dodaj musztardę Dijon, bułkę tartą i starty ser do kremowego sosu. Pozostaw trochę krakersów i startego sera na posypaniu naczynia na końcu.
kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, ciągle mieszając łyżką lub trzepaczką, aż zgęstnieje. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zdejmij gotowy sos śmietanowy z ognia.
ugotowane różyczki kalafiora równomiernie ułożyć w naczyniu do pieczenia, aby cała kapusta zmieściła się w jednej warstwie. Posyp kapustę gotowanym sosem śmietanowym, aby całkowicie pokryć każdy kęs. Posyp naczynie pozostałą bułką tartą i serem.
umieść formę z kalafiorem piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut lub do momentu, aż kapusta pokryje się złotą skórką.
udekoruj gotowe danie posiekanym koperkiem i możesz je podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g