kalafior w kremowym sosie z musztardą Dijon

delikatny kremowy smak kapusty i śmietany. Spodoba ci się! Kalafior w kremowym sosie z musztardą Dijon to idealne połączenie potraw, które razem tworzą niepowtarzalny łagodny kremowy smak i apetyczny aromat. To danie z pewnością spodoba się wszystkim członkom rodziny od małych do dużych.
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
35 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

kalafior w kremowym sosie z musztardą Dijon to zdrowe i bardzo smaczne danie. Kremowy, zwiewny smak śmietany idealnie komponuje się z delikatnymi kawałkami jarmużu, a pieczona skórka sera sprawia, że to danie jest jeszcze bardziej apetyczne.

przygotowanie tego dania jest dość proste.

umyj kalafior i rozłóż na kwiatostany.

w dużym garnku wlej wodę, sól i zagotuj wodę. We wrzącej osolonej wodzie umieść zdemontowane kwiatostany kalafiora i gotuj je do połowy ugotowane-około 10 minut. Następnie spuść wodę i wrzuć kapustę do durszlaka, aby szklanka wody.

włącz piekarnik na 200 stopni.

drobno zetrzyj twardy ser.

na patelni na średnim ogniu rozpuść kawałek masła. Ostrożnie wlej mąkę na patelnię i zmniejsz ogień do niskiego poziomu, wymieszaj mąkę z masłem. Jednocześnie ciągle mieszaj mąkę łyżką, aby usunąć wszystkie grudki i całkowicie rozpuścić ją w oleju.

wlej śmietanę na patelnię (wystarczy 10-15% tłuszczu) i ciągle mieszając zagotuj mieszaninę. Następnie dodaj musztardę Dijon, bułkę tartą i starty ser do kremowego sosu. Pozostaw trochę krakersów i startego sera na posypaniu naczynia na końcu.

kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, ciągle mieszając łyżką lub trzepaczką, aż zgęstnieje. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zdejmij gotowy sos śmietanowy z ognia.

ugotowane różyczki kalafiora równomiernie ułożyć w naczyniu do pieczenia, aby cała kapusta zmieściła się w jednej warstwie. Posyp kapustę gotowanym sosem śmietanowym, aby całkowicie pokryć każdy kęs. Posyp naczynie pozostałą bułką tartą i serem.

umieść formę z kalafiorem piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut lub do momentu, aż kapusta pokryje się złotą skórką.

udekoruj gotowe danie posiekanym koperkiem i możesz je podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy