skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników. Ziemniaki myjemy i obieramy.
Krok 2:
Obrane ziemniaki kroimy, niekoniecznie drobno, ponieważ będą gotowane z kalafiorem, a następnie zmielimy wszystko blenderem.
Krok 3:
Włóż szpinak do rondla, zalej wrzącą wodą, sól i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, nie więcej.
Krok 4:
Ziemniaki z kapustą wkładamy do innego rondla, zalewamy wrzącą wodą, aby warzywa były zamknięte wodą, gotujemy na średnim ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj sól i pieprz.
Krok 5:
Po około 5 minutach gotowania możesz pomóc szpinakowi rozwinąć się z kulek.
Krok 6:
Wlej mąkę do części ziemniaczano-kapustnej, wymieszaj, zmiel blenderem, mieszając na jednorodną masę. Pozostaw na 5 minut na gorącym wyłączonym piecu, aby mąka była nasycona płynem bulionowym. Możesz wstępnie lekko usmażyć mąkę w piekarniku lub na patelni.
Krok 7:
Szpinak zmiel blenderem. I-serwujemy! Aby podać, możesz mieszać lub używać różnych kolorów części naczynia w projekcie-na przykład jak mój. Podawaj zupę na stole ze śmietaną i świeżymi ziołami po schłodzeniu.
Krok 8:
Udekoruj zupę na swój sposób)
Krok 9:
Narysowałem na nim wzory ze śmietany)
technologia przygotowania tej zupy jest absolutnie prosta. Jednocześnie istnieje kilka niuansów związanych z gotowaniem i kolorem. 1. Nie możesz ugotować szpinaku ze wszystkimi innymi warzywami-musisz ugotować wszystkie warzywa osobno i szpinak osobno, a następnie tylko wymieszać. Lub ugotuj wszystkie warzywa razem i na samym końcu, gdy wszystkie będą gotowe, dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Wtedy będzie to nieco łatwiejsze niż moje - ponieważ będziesz musiał wszystko wymieszać i zmielić blenderem. Kolor zupy w tym przypadku będzie jednolity jasnozielony. 2. Ponadto po raz pierwszy próbowałem ugotować tę zupę z marchewką - okazało się, że jest to niesamowicie wyglądający bagienny kolor (chociaż smak nie ucierpiał, wręcz przeciwnie, słodycz marchewki rozmroziła kwaskowatość szpinaku). Jeśli więc chcesz dodać marchewkę, ugotuj ją osobno (na przykład w mundurze), a następnie dodaj całe kawałki do gotowej zupy zmiażdżonej blenderem. 3. Jeśli gotujesz osobno szpinak i ziemniaki z kapustą (tak jak ja) - sól wszystkie części i dodaj czarny pieprz tylko do części ziemniaczano-kapustnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g