zupa puree z kalafiora szpinakowo-ziemniaczanego

niezwykle zdrowe, pyszne, w pośpiechu! Zupa puree ze szpinaku z kalafiorem i ziemniakami-obfita, aromatyczna, gęsta. Możesz podawać go ze śmietaną lub bez - druga opcja nadaje się na chudy stół.
MiracleWaterfallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 63 % 10 g
76 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. Ziemniaki myjemy i obieramy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki kroimy, niekoniecznie drobno, ponieważ będą gotowane z kalafiorem, a następnie zmielimy wszystko blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż szpinak do rondla, zalej wrzącą wodą, sól i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, nie więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki z kapustą wkładamy do innego rondla, zalewamy wrzącą wodą, aby warzywa były zamknięte wodą, gotujemy na średnim ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po około 5 minutach gotowania możesz pomóc szpinakowi rozwinąć się z kulek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę do części ziemniaczano-kapustnej, wymieszaj, zmiel blenderem, mieszając na jednorodną masę. Pozostaw na 5 minut na gorącym wyłączonym piecu, aby mąka była nasycona płynem bulionowym. Możesz wstępnie lekko usmażyć mąkę w piekarniku lub na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szpinak zmiel blenderem. I-serwujemy! Aby podać, możesz mieszać lub używać różnych kolorów części naczynia w projekcie-na przykład jak mój. Podawaj zupę na stole ze śmietaną i świeżymi ziołami po schłodzeniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj zupę na swój sposób)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Narysowałem na nim wzory ze śmietany)

technologia przygotowania tej zupy jest absolutnie prosta. Jednocześnie istnieje kilka niuansów związanych z gotowaniem i kolorem. 1. Nie możesz ugotować szpinaku ze wszystkimi innymi warzywami-musisz ugotować wszystkie warzywa osobno i szpinak osobno, a następnie tylko wymieszać. Lub ugotuj wszystkie warzywa razem i na samym końcu, gdy wszystkie będą gotowe, dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Wtedy będzie to nieco łatwiejsze niż moje - ponieważ będziesz musiał wszystko wymieszać i zmielić blenderem. Kolor zupy w tym przypadku będzie jednolity jasnozielony. 2. Ponadto po raz pierwszy próbowałem ugotować tę zupę z marchewką - okazało się, że jest to niesamowicie wyglądający bagienny kolor (chociaż smak nie ucierpiał, wręcz przeciwnie, słodycz marchewki rozmroziła kwaskowatość szpinaku). Jeśli więc chcesz dodać marchewkę, ugotuj ją osobno (na przykład w mundurze), a następnie dodaj całe kawałki do gotowej zupy zmiażdżonej blenderem. 3. Jeśli gotujesz osobno szpinak i ziemniaki z kapustą (tak jak ja) - sól wszystkie części i dodaj czarny pieprz tylko do części ziemniaczano-kapustnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy