Sałatka warstwowa z solonym serem grzybowym i kurczakiem

efektowny i pyszny, oryginalny, na świąteczny stół! Warstwowa sałatka ze słonymi grzybami, serem i kurczakiem z pewnością przyciągnie uwagę gości, a jej smak nie pozostawi nikogo obojętnym. Wszystkie składniki doskonale się łączą i uzupełniają.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z solonym serem grzybowym i kurczakiem? Przygotuj składniki. Jaja kurze w temperaturze pokojowej myjemy mydłem, wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i gotujemy na twardo przez około 20 minut. Jajka na twardo zalewamy zimną wodą, aby łatwiej było je obrać ze skorupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel mięso wędzonego kurczaka od kości i drobno posiekaj nożem, lepiej usunąć skórkę z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pokrojone wcześniej ugotowane grzyby leśne do cebuli na patelni, borowiki dobrze nadają się do takiej sałatki. Sól i pieprz do smaku grzybów. Smaż je przez około 25 minut. Pozwól grzybom ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Taką sałatkę najlepiej podawać w postaci łuszczącej się. Dlatego zbieramy go za pomocą pierścienia kulinarnego. Pierwszą warstwą w pierścieniu na talerzu jest rozdrobnione wędzone mięso z kurczaka. Nałóż cienką warstwę majonezu na wierzch.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drugą warstwą rozprowadzamy smażone i schłodzone grzyby. Ponownie warstwa majonezu. Orzechy włoskie są usuwane ze skorupy i drobno siekane nożem lub mielone blenderem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ugotowane jaja kurze są czyszczone i wcierane. Dalej jest warstwa startych gotowanych jaj kurzych. Posmaruj je majonezem na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i posyp nim sałatkę. Ostrożnie usuń pierścień kulinarny z sałatki. Udekoruj sałatkę gałązką świeżej pietruszki i kilkoma jagodami żurawiny, jeśli chcesz. Pozwalamy sałatce namoczyć się, w tym celu wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, lepiej pozostawić na noc, aby wszystkie warstwy były nasączone majonezem, w przeciwnym razie będzie suchy w smaku. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy