skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę z konserwami rybnymi i bulgurem? Do zupy z saury przygotuj saurę w puszkach, dwa średnie ziemniaki, średnią cebulę i marchewkę, przyprawy, bulgur, który można zastąpić ryżem, jęczmieniem jęczmiennym, kaszą jaglaną.
Krok 2:
Umyj warzywa, obierz je. Grubo pokrój ziemniaki, a cebulę i marchewkę w drobną kostkę. Napełnij ziemniaki zimną wodą i umieść na kuchence, aby gotować do połowy. Określoną ilość wody można zmieniać w górę lub w dół. Wszystko będzie zależeć od tego, którą gęstszą lub cieńszą zupę wolisz. Używaj również wysokiej jakości przefiltrowanej wody, ponieważ woda z kranu może nadać potrawie charakterystyczny nieprzyjemny smak.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej. Podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości.
Krok 4:
Następnie przesuń warzywa na bok. Umieść bulgur w wolnym miejscu i lekko usmaż kaszę z warzywami.
Krok 5:
Wyślij gotowaną pieczeń z warzyw i bulguru do garnka z zupą. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Sól, dodaj pieprz i liść laurowy. Wyślij konserwy do zupy, które można wstępnie rozgnieść na talerzu widelcem lub podzielić na kawałki. Aby uzyskać smak, wlej olej ze słoika, ale jeśli obawiasz się, że danie okaże się zbyt tłuste, weź tylko połowę oleju.
Krok 6:
Po ponownym ugotowaniu zupa powinna gotować się przez 10 minut. Dodaj posiekane zioła (koperek, pietruszka, pióra szalotki) i wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw zupę na chwilę (10-15 minut).
Krok 7:
Podawaj ucho saury na gorąco. Będzie pyszny z grzankami, krakersami. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g