Sałatka z awokado i jajkiem

pyszne, obfite, jasne, piękne i oryginalne! Sałatka z awokado i jajkiem miłośnicy obfitych sałatek na bazie warzyw z pewnością pokochają ten przepis. Wszystkie składniki w nim są bardzo dobrze dobrane: chrupiące pomidory i sałata, pikantna cebula, maślane awokado i delikatne jajko na twardo z ciekawym dressingiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 22 % 4 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę z awokado i jajkiem? Bardzo łatwe i proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój na pół. Wziąłem trochę żółtych czereśni do koloru. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, pokrój je w kliny. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Obierz każdą połówkę i pokrój w plastry. Kroję na pół koła - tak awokado wygląda pięknie w sałatce. Ważne jest, aby obierać awokado w tej kolejności. W końcu awokado zawiera olejki eteryczne, a po zdjęciu skórki owoc staje się śliski. Przecinając go na pół, możesz się przeciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na miękko (2-3 minuty) lub na twardo (9-10 minut), schłodzić, obrać i pokroić w kliny lub kółka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz wziąć mieszankę liści sałaty gotową do sklepu lub zrobić własną z tych zieleni, które masz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz wziąć inne warzywa-koperek, kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz liście sałaty, awokado, pomidory, cebulę i natkę pietruszki. Możesz dodać sól do sałatki, ale zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem. Wszystko zalej sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż sałatkę na talerzu i udekoruj w kółko ćwiartkami gotowanego jajka. Podawaj sałatkę do stołu. W pobliżu umieść sosy z majonezem i kwaśną śmietaną, które można dodatkowo doprawić sałatką. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy