skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę z awokado i jajkiem? Bardzo łatwe i proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Umyj pomidory, osusz i pokrój na pół. Wziąłem trochę żółtych czereśni do koloru. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, pokrój je w kliny. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 3:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Obierz każdą połówkę i pokrój w plastry. Kroję na pół koła - tak awokado wygląda pięknie w sałatce. Ważne jest, aby obierać awokado w tej kolejności. W końcu awokado zawiera olejki eteryczne, a po zdjęciu skórki owoc staje się śliski. Przecinając go na pół, możesz się przeciąć.
Krok 4:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut.
Krok 5:
Jajka ugotować na miękko (2-3 minuty) lub na twardo (9-10 minut), schłodzić, obrać i pokroić w kliny lub kółka.
Krok 6:
Możesz wziąć mieszankę liści sałaty gotową do sklepu lub zrobić własną z tych zieleni, które masz.
Krok 7:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz wziąć inne warzywa-koperek, kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.
Krok 8:
W misce połącz liście sałaty, awokado, pomidory, cebulę i natkę pietruszki. Możesz dodać sól do sałatki, ale zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem. Wszystko zalej sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Krok 9:
Ułóż sałatkę na talerzu i udekoruj w kółko ćwiartkami gotowanego jajka. Podawaj sałatkę do stołu. W pobliżu umieść sosy z majonezem i kwaśną śmietaną, które można dodatkowo doprawić sałatką. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g