Sałatka teściowa z cukinii, koncentratu pomidorowego i papryki na zimę

Prosta, ale bardzo smaczna pikantna sałatka! W tym roku mam zbiory cukinii i szukam z nich pysznych i prostych przepisów. Od razu polubiłem ten przepis i nie pomyliłem się, wybierając go - sałatka jest bardzo smaczna i lekka. Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
78 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię pokroić na pół, następnie pokroić w cienkie plasterki i jeszcze raz na pół. Spotkałem przepisy pod tą nazwą i pokrojone w kostkę, co jest dla mnie bardziej znane

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Słodka papryka pokrojona w paski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel czosnek w dowolny dostępny sposób-najszybciej to zrobić w blenderze

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostra papryka uwolniona z nasion i posiekana

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużego emaliowanego pojemnika, solimy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przyprawy do smaku-mam trochę goździków, ziele angielskie i ostrą paprykę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pastę pomidorową trochę rozcieńczyć wodą i dodać tam

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej pozostałą wodę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj i podpal, zagotuj

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj przez 25 minut na małym ogniu, ciągle mieszając, możesz zarówno pod pokrywką, jak i bez (jak w moim przypadku)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz wlej stos octu, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas gotowania sałatki umyj słoiki, a pokrywki gotuję przez 2-3 minuty

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sałatkę zwijamy w słoiki, odwracamy i owijamy w koc na jeden dzień

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy