skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Cukinię pokroić na pół, następnie pokroić w cienkie plasterki i jeszcze raz na pół. Spotkałem przepisy pod tą nazwą i pokrojone w kostkę, co jest dla mnie bardziej znane
Krok 3:
Słodka papryka pokrojona w paski
Krok 4:
Zmiel czosnek w dowolny dostępny sposób-najszybciej to zrobić w blenderze
Krok 5:
Ostra papryka uwolniona z nasion i posiekana
Krok 6:
Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużego emaliowanego pojemnika, solimy
Krok 7:
Dodaj cukier
Krok 8:
Wlej olej roślinny
Krok 9:
Dodaj przyprawy do smaku-mam trochę goździków, ziele angielskie i ostrą paprykę
Krok 10:
Pastę pomidorową trochę rozcieńczyć wodą i dodać tam
Krok 11:
Wlej pozostałą wodę
Krok 12:
Dobrze wymieszaj i podpal, zagotuj
Krok 13:
Gotuj przez 25 minut na małym ogniu, ciągle mieszając, możesz zarówno pod pokrywką, jak i bez (jak w moim przypadku)
Krok 14:
Teraz wlej stos octu, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut
Krok 15:
Podczas gotowania sałatki umyj słoiki, a pokrywki gotuję przez 2-3 minuty
Krok 16:
Sałatkę zwijamy w słoiki, odwracamy i owijamy w koc na jeden dzień
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g