skład / składniki
metoda gotowania
dżem borówkowy ma niezwykły smak, dzięki czemu można go spożywać z prawie każdym jedzeniem. Dżem przygotowany zgodnie z tym przepisem kulinarnym okazuje się niezbyt słodki, ale o bogatym smaku i aromacie. Oprócz tradycyjnego zastosowania z herbatą, naleśnikami, lodami lub w wypiekach, można go podawać z grillowanym mięsem lub drobiem, a także z grillowanym serem. I niewątpliwie dżem borówkowy jest zbierany na zimę. Posortuj świeże borówki brusznicy, spłucz, zalej wrzącą wodą i wrzuć do durszlaka. Włóż Borówki do rondla, dodaj wodę i przykryj cukrem granulowanym. Umieść patelnię z jagodami na małym ogniu. Podczas gotowania delikatnie wymieszaj dżem, dodaj laskę cynamonu i pąki goździków. Po zagotowaniu dżemu gotujemy go na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wyłącz ogień i włóż dżem do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Schłodzony dżem układamy w słoikach i szczelnie zamykamy pokrywkami. Bardzo smaczny dżem borówkowy, na którego przygotowanie poświęcisz tylko pół godziny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g