prosty dżem z borówki brusznicy na zimę

nutka kwaskowatości jest w tym dżemie! Ale to tylko plus!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
152 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

dżem borówkowy ma niezwykły smak, dzięki czemu można go spożywać z prawie każdym jedzeniem. Dżem przygotowany zgodnie z tym przepisem kulinarnym okazuje się niezbyt słodki, ale o bogatym smaku i aromacie. Oprócz tradycyjnego zastosowania z herbatą, naleśnikami, lodami lub w wypiekach, można go podawać z grillowanym mięsem lub drobiem, a także z grillowanym serem. I niewątpliwie dżem borówkowy jest zbierany na zimę. Posortuj świeże borówki brusznicy, spłucz, zalej wrzącą wodą i wrzuć do durszlaka. Włóż Borówki do rondla, dodaj wodę i przykryj cukrem granulowanym. Umieść patelnię z jagodami na małym ogniu. Podczas gotowania delikatnie wymieszaj dżem, dodaj laskę cynamonu i pąki goździków. Po zagotowaniu dżemu gotujemy go na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wyłącz ogień i włóż dżem do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Schłodzony dżem układamy w słoikach i szczelnie zamykamy pokrywkami. Bardzo smaczny dżem borówkowy, na którego przygotowanie poświęcisz tylko pół godziny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy