Sałatka mandarynkowa

Jasny, pomarańczowy, apetyczny-najlepsza przekąska na Nowy Rok! Sałatka mandarynkowa nie wymaga dużo czasu i składników. Idealny na stół noworoczny i nie pozostawi obojętnym gości. Wygląda spektakularnie i świątecznie! A poza tym niesamowicie smaczny!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

przygotuj wszystkie produkty potrzebne do sałatki. Umyj marchewki sztywną szczotką, aby nie pozostały na niej kawałki przyklejonej ziemi. Gotuj czyste marchewki do miękkości, zajmie to 50 minut. Radzę nie brać dużych marchewek, ponieważ gotują się szybciej. Podczas gdy gotowane marchewki stygną, radzę zrobić nadzienie.

ugotuj jajka na twardo, zajmie to 5-10 minut. Aby jajka były lepiej czyszczone, dodaj łyżeczkę soli do wody. Pocieraj jajka na drobnej tarce, aby były bardziej delikatne.

ser topiony również zetrzyj na drobnej tarce. Połącz jajka i ser w przygotowanym naczyniu. Do tego nadaje się głęboka miska.

ugotuj filet z kurczaka. Wybierz filety schłodzone, ale nie zamrożone. Następnie po ugotowaniu zachowa smak i soczystość. Zanurz umyte filety w osolonej, wrzącej wodzie i gotuj przez 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Schłodzić gotowy filet i posiekać. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą blendera.

rozdrobniony kurczak Dodaj do mieszanki jajeczno-serowej. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj. Aby sałatka nie była płynna i nie rozprzestrzeniała się podczas formowania, nie należy dodawać dużej ilości majonezu.

zetrzyj schłodzone gotowane marchewki na drobnej tarce. Z drobno startą marchewką łatwiej będzie uformować sałatkę.

nałóż łyżkę marchewki na folię spożywczą i rozprowadź cienką warstwą. Z mieszanki sałatek zwiń kulkę i połóż na marchewce. Za pomocą folii owinąć kulkę marchewką. Delikatnie ściśnij w dłoniach, nadając kształt mandarynki. Umieść gotową kulkę mandarynki na talerzu do serwowania.

zrób to samo z pozostałymi składnikami.

Udekoruj powstałą sałatkę ziołami. Radzę wziąć liście bazylii, ponieważ bardziej przypominają gałązki mandarynki. Możesz jednak użyć dowolnej zieleni według własnych upodobań.
jako dressing możesz użyć własnego majonezu lub śmietany.
sałatka będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. A w dni powszednie łatwo łączy się z dowolnym dodatkiem. Spróbuj z tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy