skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lecho z cukinii? Przygotuj jedzenie. Ocet biorę 9%. Wcześniej dokładnie umyj i wyczyść wszystkie warzywa. Waga w przepisie wskazuje już obrane warzywa.
Krok 2:
Pokrój dojrzałe pomidory na duże kawałki i wyślij do miski blendera. Nie zdjąłem z nich skóry. Umieść 5-7 kawałków w misce lub po prostu wypełnij dno miski. Dzięki temu pomidory będą ubijane szybciej, lepiej i będzie mniej rozprysków.
Krok 3:
W trybie pulsacyjnym ubij pomidory w puree. Nie zapomnij przykryć blendera pokrywką. Możesz przepuścić pomidory przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Przecier pomidorowy przełożyć do rondla i na małym ogniu zagotować, mieszając.
Krok 5:
Pieprz można wziąć w różnych kolorach - będzie piękniejszy . Pokrój owoce w paski o szerokości około centymetra.
Krok 6:
Cukinia weź Młode, których ani skórka, ani nasiona nie miały jeszcze czasu, aby stać się twarde. Cukinię pokrój w cienkie plasterki, nie usuwaj z nich skórki (jeśli jest delikatna).
Krok 7:
Dodaj paprykę i cukinię do garnka. Mieszaj i gotuj lecho przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Może to zająć różne ilości czasu, więc skup się na wyglądzie potrawy i gotowości warzyw.
Krok 8:
W międzyczasie sterylizuj czyste słoiki w dowolny dogodny sposób. Robię to. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów.
Krok 9:
Pokrywki po prostu zalewam wrzącą wodą i stoją i czekają na skrzydłach.
Krok 10:
W lecho dodaj drobno starty czosnek, cukier, sól, pieprz, a także olej roślinny. Gotuj przez kolejne 5 minut, aż czosnek będzie miękki.
Krok 11:
Teraz polecam spróbować lecho. Może zdecydujesz się dodać więcej przypraw. Gdy smak Ci odpowiada, zdejmij lecho z ognia i dodaj dziewięcioprocentowy ocet. Wymieszać.
Krok 12:
Wlej lecho do słoików na samą szyję.
Krok 13:
Zakręć słoiki i po odwróceniu zawiń w ręcznik. Tak więc słoiki powinny powoli schładzać się do temperatury pokojowej. Następnie są one przechowywane.
dostałem 3 słoiki: 0,2, 0,38 i 0,5 l.
zawsze przechowuję puste miejsca w lodówce.
smak lecho jest delikatniejszy niż tylko z pieprzem, cukinia bardzo dobrze się tu mieści. Jest miękki, soczysty i miło, że jest, co żuć :) naprawdę, polizasz palce.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Pamiętaj, że istnieją przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić(na przykład ostra papryka).
jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i odetnij środek nasionami.
warzywa najlepiej myć szczotką lub gąbką pod bieżącą wodą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g