lecho z cukinii polizasz palce na zimę

rzeczywiście, nie możesz odciągnąć tego lecho za uszy! Przepis jest odpowiedni dla tych, którzy są bogaci nie tylko w zbiory pomidorów i papryki, ale także w cukinię. Okazuje się delikatną przekąską, która ogrzeje twój dom swoim wyglądem, smakiem i aromatem w zimie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
77 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lecho z cukinii? Przygotuj jedzenie. Ocet biorę 9%. Wcześniej dokładnie umyj i wyczyść wszystkie warzywa. Waga w przepisie wskazuje już obrane warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dojrzałe pomidory na duże kawałki i wyślij do miski blendera. Nie zdjąłem z nich skóry. Umieść 5-7 kawałków w misce lub po prostu wypełnij dno miski. Dzięki temu pomidory będą ubijane szybciej, lepiej i będzie mniej rozprysków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W trybie pulsacyjnym ubij pomidory w puree. Nie zapomnij przykryć blendera pokrywką. Możesz przepuścić pomidory przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przecier pomidorowy przełożyć do rondla i na małym ogniu zagotować, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieprz można wziąć w różnych kolorach - będzie piękniejszy . Pokrój owoce w paski o szerokości około centymetra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinia weź Młode, których ani skórka, ani nasiona nie miały jeszcze czasu, aby stać się twarde. Cukinię pokrój w cienkie plasterki, nie usuwaj z nich skórki (jeśli jest delikatna).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj paprykę i cukinię do garnka. Mieszaj i gotuj lecho przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Może to zająć różne ilości czasu, więc skup się na wyglądzie potrawy i gotowości warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie sterylizuj czyste słoiki w dowolny dogodny sposób. Robię to. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrywki po prostu zalewam wrzącą wodą i stoją i czekają na skrzydłach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W lecho dodaj drobno starty czosnek, cukier, sól, pieprz, a także olej roślinny. Gotuj przez kolejne 5 minut, aż czosnek będzie miękki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz polecam spróbować lecho. Może zdecydujesz się dodać więcej przypraw. Gdy smak Ci odpowiada, zdejmij lecho z ognia i dodaj dziewięcioprocentowy ocet. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej lecho do słoików na samą szyję.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zakręć słoiki i po odwróceniu zawiń w ręcznik. Tak więc słoiki powinny powoli schładzać się do temperatury pokojowej. Następnie są one przechowywane.

dostałem 3 słoiki: 0,2, 0,38 i 0,5 l.

zawsze przechowuję puste miejsca w lodówce.

smak lecho jest delikatniejszy niż tylko z pieprzem, cukinia bardzo dobrze się tu mieści. Jest miękki, soczysty i miło, że jest, co żuć :) naprawdę, polizasz palce.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Pamiętaj, że istnieją przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić(na przykład ostra papryka).

jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i odetnij środek nasionami.

warzywa najlepiej myć szczotką lub gąbką pod bieżącą wodą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy