skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos jabłkowy na zimę? Jakie są najlepsze odmiany jabłek? Do sosu jabłkowego dobrze nadają się słodko-kwaśne późne, zimowe owoce. Wziąłem jabłka różnych odmian, zebrane pod koniec października w ogrodzie.
Krok 2:
Umyj i osusz jabłka. Obierz je.
Krok 3:
Przygotuj pozostałe składniki: opłucz kolendrę i strąki ostrej papryki i osusz papierowymi serwetkami. Obierz czosnek i spłucz goździki. Ilość ostrej papryki można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć w zależności od preferencji smakowych. W razie potrzeby zamień kolendrę na świeżą pietruszkę.
Krok 4:
Pokrój jabłka w plasterki i wyślij do małego rondla. Dodaj zimną wodę, umieść na kuchence. Przy dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz płomień i gotuj przez pięć do dziesięciu minut.
Krok 5:
W tym czasie posiekaj zioła i czosnek. Pokrój paprykę losowo. W razie potrzeby usuń nasiona ze strąków, nadają one szczególną gorycz i ostrość. Ponieważ lubię bardziej ostry sos jabłkowy, zostawiłem nasiona.
Krok 6:
Przenieś ugotowane jabłka dużą łyżką do miski blendera. Pozostaw napar jabłkowy, nadal może się przydać.
Krok 7:
Dodaj sól, kolendrę, ostrą paprykę, czosnek i chmiel suneli do jabłek. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Jeśli twoim zdaniem tłuczone ziemniaki okazały się zbyt gęste, dodaj wymaganą ilość navaru jabłkowego. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli Twoje jabłka są zbyt kwaśne, wyślij szczyptę cukru do blendera. Ponownie wymieszaj wszystko, posmakuj i, jeśli to konieczne, dodaj brakujący składnik.
Krok 9:
Przenieś sos jabłkowy do małego rondla, zagotuj. Następnie zmniejsz kuchenkę do minimum i gotuj puree przez około pięć minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10:
Umieść gorący sos w wcześniej wysterylizowanych słoikach i zamknij sterylnymi pokrywkami. Po całkowitym ochłodzeniu puszki należy umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. SOS przechowuję na dolnej półce lodówki.
Krok 11:
Podawaj z grillowanymi mięsami, stekami, kotletami, kebabami i nie tylko.
Krok 12:
Cudownie aromatyczny i bardzo smaczny! Taki sos na pewno warto spróbować!
słoiki lepiej używaj małej objętości, aby otwartą puszkę można było zjeść raz lub dwa razy.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g