kompot z borówki brusznicy na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
upewnij się, że słoiki są dobrze umyte (nie można ich wysterylizować). Teraz sortujemy borówki i dokładnie je myjemy. Następnie ułóż jagody w słoikach, & nbsp;powinny zajmować około 1/3-2/3 objętości słoika. Zanurz pokrywki słoików w wodzie i gotuj je przez kilka minut. Następnie wlej wodę do garnka i podpal. Dodaj 500 ml cukru do wody, wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
zdejmij patelnię z ognia i zalej jagody syropem, aby płyn całkowicie zajął słoik, a nawet przelał się przez górę. Zamknij słoik pokrywką. Umieść wszystkie zwinięte słoiki na podłodze dnem do góry i przykryj kocem przez 12 godzin. Gotowy kompot przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.
zdejmij patelnię z ognia i zalej jagody syropem, aby płyn całkowicie zajął słoik, a nawet przelał się przez górę. Zamknij słoik pokrywką. Umieść wszystkie zwinięte słoiki na podłodze dnem do góry i przykryj kocem przez 12 godzin. Gotowy kompot przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g