skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj sos do przygotowania na bazie koncentratu pomidorowego: wlej wodę do rondla, dodaj olej roślinny, sól i cukier, rozłóż koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wyślij rondel na średnim ogniu, zagotuj i gotuj przez około 5 minut.
2. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę. Moja papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona na małe kawałki. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój cebulę na pół pierścienia, trzy marchewki na grubej tarce. Umyj pomidory, pokrój w cienkie plasterki.
3. Cukinię rozprowadzamy we wrzącym sosie, gotujemy przez 20 minut pod zamkniętą pokrywką, następnie dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, gotujemy przez 15 minut od momentu wrzenia. Po określonym czasie dodajemy pomidory, gotujemy również przez 15 minut.
4. Doprawiamy warzywa curry i kolendrą, wlewamy ocet, dostosowujemy smak cukrem i w razie potrzeby dodajemy sól.
5. Sałatkę wkładamy do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwijamy pokrywkami. Zawijamy puste miejsca w kratę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, około 20-24 godzin.
z podanej liczby składników dostałem jeden litrowy słoik i jeden na 700 ml. lepiej przechowywać sałatkę w piwnicy lub piwnicy.
pyszne półfabrykaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g