Ancle bens z koncentratem pomidorowym

przepyszna sałatka na zimę uzupełni każdą przystawkę! Ancle bens z koncentratem pomidorowym jest bardzo bogaty, ma pikantny smak dzięki przyprawom. Warzywa są duszone przez długi czas, obrabiany przedmiot jest doskonale przechowywany. Jeśli cukinia jest przejrzała, konieczne jest usunięcie nasion, obieranie i duszenie ich co najmniej 5 minut dłużej niż zwykle.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
68 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 15 min

1. Przygotuj sos do przygotowania na bazie koncentratu pomidorowego: wlej wodę do rondla, dodaj olej roślinny, sól i cukier, rozłóż koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wyślij rondel na średnim ogniu, zagotuj i gotuj przez około 5 minut.

2. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę. Moja papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona na małe kawałki. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój cebulę na pół pierścienia, trzy marchewki na grubej tarce. Umyj pomidory, pokrój w cienkie plasterki.

3. Cukinię rozprowadzamy we wrzącym sosie, gotujemy przez 20 minut pod zamkniętą pokrywką, następnie dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, gotujemy przez 15 minut od momentu wrzenia. Po określonym czasie dodajemy pomidory, gotujemy również przez 15 minut.

4. Doprawiamy warzywa curry i kolendrą, wlewamy ocet, dostosowujemy smak cukrem i w razie potrzeby dodajemy sól.

5. Sałatkę wkładamy do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwijamy pokrywkami. Zawijamy puste miejsca w kratę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, około 20-24 godzin.

z podanej liczby składników dostałem jeden litrowy słoik i jeden na 700 ml. lepiej przechowywać sałatkę w piwnicy lub piwnicy.

pyszne półfabrykaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy