pieczone grzyby na zimę

pachnące, nieporównywalnie smaczne, dla całej rodziny! Smażone grzyby na zimę, skąpane w gorącym oleju , to najłatwiejszy sposób na przygotowanie grzybów. Gotowe mogą być dodawane do gulaszu warzywnego, używane do robienia zup lub podawane jako samodzielna przekąska!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 83 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
98 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć grzyby na zimę? Przede wszystkim przygotuj grzyby. Można je kupić w sklepie lub zebrać samodzielnie w lesie. Jesienne grzyby miodowe Zwykle Zbieram w lesie, więc przygotowuję je późną jesienią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tak więc grzyby dokładnie umyj i usuń wszystkie resztki drewna, liście, igły iglaste i tak dalej. Odetnij cienkie luźne nogi i pozostaw grzyby, które mają grube elastyczne nogi, tak jak są.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do smażenia zwykle używam bardziej dojrzałych grzybów miodowych, z otwartą czapką. Małe lub średnie okazy biorę do marynowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij grzyby do rondla o odpowiedniej wielkości, przykryj zimną wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, usunąć białą pianę, zmniejszyć płomień i gotować grzyby miodowe na umiarkowanym płomieniu przez około 30-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą. Jesienny grzyb miodowy ma wiele małych ciemnobrązowych łusek na czapkach, aby zmyć je jak najwięcej, polecam grzyby po ugotowaniu, aby ponownie spłukać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij grzyby do smażenia. Na silnym płomieniu gotuj, mieszając, przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby miodowe posolić do smaku i pieprzu. Zwykle używam grubo zmielonego ziela angielskiego. Zmniejsz płomień pod patelnią do umiarkowanego i gotuj grzyby do pożądanego stopnia pieczenia. Nie zapomnij wymieszać, aby nic się nie przypaliło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Gotowe grzyby miodowe mocno ubij w słoikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch wylej resztki gorącego oleju z patelni. Grzyby powinny być całkowicie pokryte olejem roślinnym. Zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczone grzyby miodowe są gotowe na zimę. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niesamowicie smaczne jako samodzielne danie. Można je podawać ze śmietaną lub drobno posiekanym czosnkiem i ziołami.

grzyby miodowe doskonale uzupełnią dania ziemniaczane, mięso i wiele innych. 

jeśli sam zbierasz grzyby w lesie, zachowaj szczególną ostrożność przy ich wyborze. Weź tylko te grzyby, które są w 100% pewne.

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy