skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć grzyby na zimę? Przede wszystkim przygotuj grzyby. Można je kupić w sklepie lub zebrać samodzielnie w lesie. Jesienne grzyby miodowe Zwykle Zbieram w lesie, więc przygotowuję je późną jesienią.
Krok 2:
Tak więc grzyby dokładnie umyj i usuń wszystkie resztki drewna, liście, igły iglaste i tak dalej. Odetnij cienkie luźne nogi i pozostaw grzyby, które mają grube elastyczne nogi, tak jak są.
Krok 3:
Do smażenia zwykle używam bardziej dojrzałych grzybów miodowych, z otwartą czapką. Małe lub średnie okazy biorę do marynowania.
Krok 4:
Wyślij grzyby do rondla o odpowiedniej wielkości, przykryj zimną wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, usunąć białą pianę, zmniejszyć płomień i gotować grzyby miodowe na umiarkowanym płomieniu przez około 30-40 minut.
Krok 5:
Wrzuć grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą. Jesienny grzyb miodowy ma wiele małych ciemnobrązowych łusek na czapkach, aby zmyć je jak najwięcej, polecam grzyby po ugotowaniu, aby ponownie spłukać.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij grzyby do smażenia. Na silnym płomieniu gotuj, mieszając, przez kilka minut.
Krok 7:
Grzyby miodowe posolić do smaku i pieprzu. Zwykle używam grubo zmielonego ziela angielskiego. Zmniejsz płomień pod patelnią do umiarkowanego i gotuj grzyby do pożądanego stopnia pieczenia. Nie zapomnij wymieszać, aby nic się nie przypaliło.
Krok 8:
Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Gotowe grzyby miodowe mocno ubij w słoikach.
Krok 9:
Na wierzch wylej resztki gorącego oleju z patelni. Grzyby powinny być całkowicie pokryte olejem roślinnym. Zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 10:
Pieczone grzyby miodowe są gotowe na zimę. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Krok 11:
Niesamowicie smaczne jako samodzielne danie. Można je podawać ze śmietaną lub drobno posiekanym czosnkiem i ziołami.
grzyby miodowe doskonale uzupełnią dania ziemniaczane, mięso i wiele innych.
jeśli sam zbierasz grzyby w lesie, zachowaj szczególną ostrożność przy ich wyborze. Weź tylko te grzyby, które są w 100% pewne.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g