Sałatka pomidorowa z ryżem na zimę

obfita sałatka z ryżem i warzywami byłaby idealnym dodatkiem.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 65 % 11 g
91 kcal
IG: 45 / 36 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

pomidory, cebulę zmielić w blenderze. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój paprykę w kostkę, opłucz ryż pod bieżącą wodą. Wszystko wymieszaj w dużym rondlu, zagotuj i gotuj przez 1 godzinę. Dodaj ocet. Włóż do przygotowanych słoików, przekręć, Odwróć, zawiń, aż całkowicie ostygnie(jest to ważne-ryż powinien dotrzeć). Wyszło 6 słoików po 500 g.

wspaniałe samodzielne danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy