dżem jabłkowy na zimę przez maszynę do mięsa

słodki owocowy przysmak z pomocą wiernej asystentki. Przygotuj dżem jabłkowy na zimę przez maszynę do mięsa. Jest to jeden z najprostszych sposobów na uzyskanie domowego kęsa. W chłodne miesiące słoik gęstego, pachnącego deseru będzie bardzo przydatny. Słodycze pokochają to!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 44 g
179 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem jabłkowy przez maszynę do mięsa? Jabłka są zarówno słodkie, jak i słodko-kwaśne. Dostosuj ilość cukru do smaku jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne, weź 1,5-1,8 kg cukru. Należy pamiętać, że waga jabłek jest już obrana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka dokładnie umyj, osusz, obierz nasiona i ogony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż jabłka przez maszynkę do mięsa z płytkim grillem. Jeśli jest asystent elektryczny, proces będzie przebiegał znacznie szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby ugotować dżem, wybierz patelnię o odpowiedniej wielkości. Aluminium nie będzie działać, ponieważ kwasy zawarte w jabłkach negatywnie wpłyną na metal. Umieść posiekane jabłka na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier do jabłek, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw masę jabłkową w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, aby cukier się rozpuścił. Aby przyspieszyć proces, możesz kilka razy wymieszać masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Postaw garnek na ogniu, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dżem stanie się jasnobrązowy i tylko lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia, pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie gotuj dżem przez kolejne 25 minut od momentu wrzenia. Podczas gotowania masa jabłkowa zgęstnieje, więc nie zapomnij wymieszać, aby dżem się nie przypalił. Kolor dżemu stanie się ciemniejszy. Pozostaw dżem w temperaturze pokojowej na kolejne 10-12 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzony dżem powinien mieć stabilną, gęstą konsystencję. Jeśli nadal spływa z łyżki, ponownie zagotuj dżem do pożądanej gęstości i ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj słoiki, sterylizuj w wygodny sposób: w kuchence mikrofalowej lub na parze. Pokrywki należy również zagotować. Napełnij suche słoiki dżemem i szczelnie zamknij. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z tej proporcji składników otrzymałem 2,1 litra dżemu. Miłego przygotowania!

dżem jabłkowy może być również używany jako nadzienie do każdego słodkiego wypieku. Okaże się bardzo smaczny!

jeśli temperatura przechowywania przedmiotu obrabianego nie jest wystarczająco chłodna, weź ilość jabłek i cukru w stosunku 1: 1.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj jabłka
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców
- pozbądź się zgniłych obszarów na owocach
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy