lecho pomidory ogórki

niezwykłe lecho! Smaczniejszy niż tradycyjny, spróbuj! Lecho z pomidorów i ogórków będzie doskonałym dodatkiem do każdego przystawki, taką sałatkę można traktować gości. Pomidory do gotowania należy wybrać mięsiste i dojrzałe, można je nie tylko zetrzeć, ale także posiekać maszynką do mięsa lub blenderem. Jeśli półfabrykaty nie są przechowywane w piwnicy, ale w spiżarni w temperaturze pokojowej, należy je dodatkowo wysterylizować we wrzącej wodzie.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
56 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

jak zrobić lecho pomidory ogórki?

1. Obierz marchewki, pokrój w paski. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w podłużne kostki. Umieść warzywa 5 na głębokiej patelni, wlej olej roślinny, lekko usmaż, a następnie dodaj trochę przegotowanej wody, aby warzywa się dusiły.

2. Umyj pomidory, zetrzyj, głównym celem jest uzyskanie przecieru pomidorowego. Oczyść nasiona z pieprzu, posiekaj nożem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Umyj ogórki, odetnij końce po obu stronach, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój je na pół.

3. Wlej masę pomidorową do rondla, włóż do niej ogórki i smażone warzywa, dodaj sól i cukier, wlej ocet, wymieszaj i wyślij do ognia. Doprowadź lecho do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

4. Napełnij wstępnie przygotowane słoiki (sterylizowane i idealnie suche) gorącą sałatką, zwiń pokrywki, Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw na jeden dzień, a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania w chłodne miejsce.

smacznego dla Ciebie lecho!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy