skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić lecho pomidory ogórki?
1. Obierz marchewki, pokrój w paski. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w podłużne kostki. Umieść warzywa 5 na głębokiej patelni, wlej olej roślinny, lekko usmaż, a następnie dodaj trochę przegotowanej wody, aby warzywa się dusiły.
2. Umyj pomidory, zetrzyj, głównym celem jest uzyskanie przecieru pomidorowego. Oczyść nasiona z pieprzu, posiekaj nożem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Umyj ogórki, odetnij końce po obu stronach, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój je na pół.
3. Wlej masę pomidorową do rondla, włóż do niej ogórki i smażone warzywa, dodaj sól i cukier, wlej ocet, wymieszaj i wyślij do ognia. Doprowadź lecho do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
4. Napełnij wstępnie przygotowane słoiki (sterylizowane i idealnie suche) gorącą sałatką, zwiń pokrywki, Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw na jeden dzień, a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania w chłodne miejsce.
smacznego dla Ciebie lecho!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g