skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pozwól płynowi spłynąć i trochę wyschnąć. Wykonujemy nakłucia, aby pomidory pozostały całe i nie pękły w obszarze łodyg.
2. Wcześniej sterylizujemy dobrze umyte słoiki sodą i czystą gąbką, trzymamy je przez pół godziny nad parą. Na dnie słoika kładziemy paprykę i gałązki świeżych wierzchołków marchwi.
3. Dość mocno staramy się układać pomidory w słoiku. Zagotuj wodę i wlej do słoików, przykryj sterylizowanymi pokrywkami. Czekamy, aż pomidory się rozgrzeją. Wlej wodę ze słoików do rondla.
4. Dodaj sól i cukier do odsączonego płynu, gdy się zagotuje, wlej ocet.
5. Ponownie zalej pomidory wrzącą solanką, ostrożnie zwiń pokrywki. Odwróć i przykryj ciepłym kocem. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki lub piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Marchewka - 35 kcal/100g