marynowane pomidory na zimę z marchewką

pachnące marynowane pomidory z marchewką na zimę! Chcę podzielić się bardzo ciekawym przepisem: marynowane pomidory z marchewką i pieprzem. Do tego przepisu nie są wymagane żadne inne przyprawy. Pomidory są słodkawe w smaku, z przyjemną lekką kwaskowatością i wspaniałym aromatem. Pomidory są nienaruszone, nie pękają, są doskonale przechowywane, a solanka nie mętnieje!
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Umyj pomidory, pozwól płynowi spłynąć i trochę wyschnąć. Wykonujemy nakłucia, aby pomidory pozostały całe i nie pękły w obszarze łodyg.
2. Wcześniej sterylizujemy dobrze umyte słoiki sodą i czystą gąbką, trzymamy je przez pół godziny nad parą. Na dnie słoika kładziemy paprykę i gałązki świeżych wierzchołków marchwi.
3. Dość mocno staramy się układać pomidory w słoiku. Zagotuj wodę i wlej do słoików, przykryj sterylizowanymi pokrywkami. Czekamy, aż pomidory się rozgrzeją. Wlej wodę ze słoików do rondla.
4. Dodaj sól i cukier do odsączonego płynu, gdy się zagotuje, wlej ocet.
5. Ponownie zalej pomidory wrzącą solanką, ostrożnie zwiń pokrywki. Odwróć i przykryj ciepłym kocem. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki lub piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Marchewka - 35   kcal/100g

Podobne przepisy