skład / składniki
metoda gotowania
Pgogrzej olej roślinny w rondlu. Przygotuj warzywa - obierz i opłucz, pokrój paprykę w paski lub kostki, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebulę w ćwiartki.
pokrój pomidory i ogórki w kostkę. Umieść wszystkie pokrojone warzywa w rozgrzanym rondlu z olejem. Dokładnie opłucz ryż i dodaj go do garnka do warzyw. Gotuj je przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
następnie dodaj posiekane warzywa, cukier i sól, wszystko wymieszaj. Dodaj wodę i zagotuj przyszłą marynatę. Po zagotowaniu naczynia gotuj przez kolejne pół godziny.
dodaj ocet około 5-10 minut przed końcem gotowania, wymieszaj. Wlać marynatę do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć sterylizowanymi pokrywkami. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do piwnicy do zimy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g