papryka w sosie pomidorowym na zimę

przepyszna uniwersalna przekąska na zimę! Papryka w sosie pomidorowym na zimę może działać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pierwszego, drugiego dania, jako sos lub sos. Taką paprykę można dodać do smażenia do zimowego barszczu, podawać z dowolną owsianką, spaghetti lub tłuczonymi ziemniakami. Sterylizacja jest wymagana tylko wtedy, gdy nie jesteś czegoś pewien i chcesz się zabezpieczyć, możesz dodatkowo wysterylizować słoiki.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
48 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować paprykę w sosie pomidorowym na zimę, przygotuj zgodnie z podanymi proporcjami produktów mięsistą dojrzałą paprykę, zmielone dojrzałe pomidory, trochę czosnku w razie potrzeby, potrzebny będzie również cukier granulowany, sól, trochę octu i olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pomidory i przygotuj puree w dowolny dogodny sposób. Możesz je zmielić w misce blendera, możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa, możesz spróbować uzyskać tłuczone ziemniaki za pomocą blendera zanurzeniowego, ale należy zauważyć, że w tym przypadku sok będzie mocno rozpylany na boki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz paprykę, Usuń szypułki i wnętrze nasionami. Pokrój miąższ w paski. Włóż zmiażdżoną paprykę do rondla z przecierem pomidorowym. Dodaj cukier granulowany, sól i olej roślinny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek według uznania. Gotuj przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń paprykę w sosie pomidorowym na zimę z ognia dodaj ocet, wymieszaj i włóż na gorąco do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików i zamknij hermetycznie sterylnymi pokrywkami. Aby uzyskać bardziej równomierne rozprowadzenie, radzę najpierw łyżką ułożyć większe plastry pieprzu w słoikach, a następnie wlać sos pomidorowy i mniejsze kawałki pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc, koc lub szalik i ustaw w tej formie, aż puszki całkowicie ostygną. Z podanej ilości produktów uzyskuje się około 9 litrów gotowej papryki.

aby wzbogacić smak gotowego dania, możesz dodać swoje ulubione przyprawy do smaku. Bardzo dobrze jest użyć czarnego mielonego pieprzu w tej kombinacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy