skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować paprykę w sosie pomidorowym na zimę, przygotuj zgodnie z podanymi proporcjami produktów mięsistą dojrzałą paprykę, zmielone dojrzałe pomidory, trochę czosnku w razie potrzeby, potrzebny będzie również cukier granulowany, sól, trochę octu i olej roślinny.
Krok 2:
Opłucz pomidory i przygotuj puree w dowolny dogodny sposób. Możesz je zmielić w misce blendera, możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa, możesz spróbować uzyskać tłuczone ziemniaki za pomocą blendera zanurzeniowego, ale należy zauważyć, że w tym przypadku sok będzie mocno rozpylany na boki.
Krok 3:
Opłucz paprykę, Usuń szypułki i wnętrze nasionami. Pokrój miąższ w paski. Włóż zmiażdżoną paprykę do rondla z przecierem pomidorowym. Dodaj cukier granulowany, sól i olej roślinny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek według uznania. Gotuj przez 5 minut.
Krok 4:
Usuń paprykę w sosie pomidorowym na zimę z ognia dodaj ocet, wymieszaj i włóż na gorąco do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików i zamknij hermetycznie sterylnymi pokrywkami. Aby uzyskać bardziej równomierne rozprowadzenie, radzę najpierw łyżką ułożyć większe plastry pieprzu w słoikach, a następnie wlać sos pomidorowy i mniejsze kawałki pieprzu.
Krok 5:
Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc, koc lub szalik i ustaw w tej formie, aż puszki całkowicie ostygną. Z podanej ilości produktów uzyskuje się około 9 litrów gotowej papryki.
aby wzbogacić smak gotowego dania, możesz dodać swoje ulubione przyprawy do smaku. Bardzo dobrze jest użyć czarnego mielonego pieprzu w tej kombinacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g