skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Do smaku potrzebujemy śliwek, cukru, kakao w proszku i cukru waniliowego. Weź twarde, dojrzałe śliwki do dżemu, najlepiej nadają się odmiany, w których kość dobrze odchodzi.
Krok 2:
Owoce należy dobrze posortować, usunąć wątpliwe okazy i śmieci. Następnie należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do durszlaka, aby cała woda była szklana. Następnie śliwki należy wysuszyć, wylewając je na rozłożony ręcznik i osuszając innym.
Krok 3:
Usuń kości ze śliwek. Wkładamy do naczynia, w którym zostanie ugotowany dżem. Ważymy powstały przedmiot.
Krok 4:
Następnie musisz zmierzyć połowę całkowitej ilości cukru i napełnić je śliwką. Pozostaw owoce na kilka godzin, aby sok wyszedł.
Krok 5:
Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, możesz mu pomóc, mieszając od czasu do czasu masę. Tyle soku wyszło z moich śliwek.
Krok 6:
Podpalamy miskę i zaczynamy gotować. Konieczne jest zrobienie dużego ognia, lepiej zrobić średnie ciepło, dżem może się spalić.
Krok 7:
Podgrzej śliwki do wrzenia.
Krok 8:
Podczas gdy śliwki się gotują, dodaj pozostały cukier kakaowy i cukier waniliowy. Wymieszać.
Krok 9:
Wlej resztki cukru zmieszanego z kakao do gotowanej masy. Dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Zmniejsz ogień i gotuj dżem przez około 40 minut, cały czas mieszając i usuwając piankę z powierzchni. Uważaj, aby dżem się nie przypalił!
Krok 11:
Wlej gorący gotowy dżem do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami lub zwiń pod żelazkiem. Banki przygotowujemy w następujący sposób: lub trzymamy je na parze lub kalcynujemy w gorącym piekarniku.
ponieważ dżem jest gotowany z odrobiną cukru, nie jest dobrze przechowywany, więc lepiej zwinąć go pod żelaznymi pokrywkami i przechowywać w zimnym miejscu.
dżem smakuje kwaśno, z subtelną nutą czekolady. Jeśli dodasz więcej kakao, smak będzie jaśniejszy.
lepiej jest wziąć śliwkę niezbyt kwaśną, wciąż jest mało cukru. Lub dodaj więcej cukru, jeśli twoje owoce nie są słodkie.
jeśli chcesz poeksperymentować, możesz włożyć masło do dżemu, doda ono kremowości i ciągliwości. Zamiast kakao możesz włożyć czekoladę, będzie jeszcze smaczniejsza. Możesz także dodać orzechy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g