dżem z dyni z jabłkami na zimę

ten dżem po prostu świetnie łączy smak dyni i jabłka!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 98 % 46 g
191 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 22 h

Uwielbiam odwiedzać. Kiedyś dotarłem do domu, w którym była piwnica o nietypowym dla mnie kształcie – okrągła. Podczas gdy z zainteresowaniem patrzyłem na podziemny budynek, gospodyni wybrała puste miejsca na stół. Ciekawość nie jest wadą, ale karą. Na jednej z półek były słoiki z wielokolorowymi etykietami i zastanawiałem się, dlaczego właśnie one. Wyjaśniono mi, że istnieje niezwykłe jedzenie-dżem z niezwykłych produktów, a nawet pozwolono mu wybrać losowo słoik. Przy herbacie okazało się, że to dżem dyniowy z jabłkami. Gospodyni podzieliła się ze mną przepisem, a ja z Tobą.
aby było pięknie, wszystkie warzywa i owoce muszą być cięte w kształty, nie wiesz, jak – nie ma znaczenia, jak możesz.
przyciąć i oczyścić dynię, uzyskać miąższ. Posypujemy go cukrem z noclegiem. Rano pojawi się sok, do którego należy wlać wodę i dodać wszystkie pokrojone owoce: jabłka, gruszki i orzechy. Dżem gotuje się w 4 dawkach, w przeciwnym razie forma nie zostanie zachowana. Podczas trzeciego gotowania dodaje się drobno posiekaną cytrynę. Sparz go przed wrzącą wodą. A w czwartym gotowaniu na samym końcu dodaj trochę waniliny.
gorący korek w słoikach.
piękno jest nie do opisania: dżem jest wielokolorowy, z kawałkami owoców i bardzo smaczny. Gotuj – nie pożałujesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy