skład / składniki
metoda gotowania
Uwielbiam odwiedzać. Kiedyś dotarłem do domu, w którym była piwnica o nietypowym dla mnie kształcie – okrągła. Podczas gdy z zainteresowaniem patrzyłem na podziemny budynek, gospodyni wybrała puste miejsca na stół. Ciekawość nie jest wadą, ale karą. Na jednej z półek były słoiki z wielokolorowymi etykietami i zastanawiałem się, dlaczego właśnie one. Wyjaśniono mi, że istnieje niezwykłe jedzenie-dżem z niezwykłych produktów, a nawet pozwolono mu wybrać losowo słoik. Przy herbacie okazało się, że to dżem dyniowy z jabłkami. Gospodyni podzieliła się ze mną przepisem, a ja z Tobą.
aby było pięknie, wszystkie warzywa i owoce muszą być cięte w kształty, nie wiesz, jak – nie ma znaczenia, jak możesz.
przyciąć i oczyścić dynię, uzyskać miąższ. Posypujemy go cukrem z noclegiem. Rano pojawi się sok, do którego należy wlać wodę i dodać wszystkie pokrojone owoce: jabłka, gruszki i orzechy. Dżem gotuje się w 4 dawkach, w przeciwnym razie forma nie zostanie zachowana. Podczas trzeciego gotowania dodaje się drobno posiekaną cytrynę. Sparz go przed wrzącą wodą. A w czwartym gotowaniu na samym końcu dodaj trochę waniliny.
gorący korek w słoikach.
piękno jest nie do opisania: dżem jest wielokolorowy, z kawałkami owoców i bardzo smaczny. Gotuj – nie pożałujesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g