skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bursztynowy dżem jabłkowy? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz jabłka według własnego gustu, nawet słodkie, nawet kwaśne. Cukier kwaśny będzie wymagał więcej, a cukier słodki mniej. Najważniejsze jest to, że owoce są mocne, bez wad.
Krok 2:
Jabłka dokładnie umyj i osusz lub pozwól im wyschnąć.
Krok 3:
Pokrój jabłka na pół, a następnie w plasterki, usuń rdzeń. Aby zachować swój kształt w dżemie, lepiej nie obierać z nich skórki. Jeśli kształt nie jest dla ciebie krytyczny, możesz obrać jabłka.
Krok 4:
Włóż przygotowane plasterki jabłka do rondla i posyp cukrem (weź połowę dawki lub mniej). Pozostaw je w lodówce na 12-14 godzin, najlepiej na noc.
Krok 5:
W tym czasie jabłka wydzielają sok. Wyjmij je z lodówki, wstrząśnij. Weź szeroką i głęboką patelnię (lub miskę), włóż do niej jabłka, podpal i zagotuj. Dodaj pozostały cukier i gotuj, aż się rozpuści, ciągle potrząsając dżemem, zanurzając wyskakujące kliny w syropie. Po gotowaniu przez 5 minut wyłącz piec, ostudź dżem. Uważaj, aby nie uszkodzić plasterków-dżem należy wstrząsnąć, nie mieszać.
Krok 6:
Ponownie zagotuj dżem i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowany - aż syrop zgęstnieje i karmelizuje wszystkie plasterki jabłka. Dodaj do smaku mielony cynamon i parasole goździkowe (opcjonalnie).
Krok 7:
Dżem okazuje się bardzo pachnący, piękny, w nim plasterki są bursztynowo-przezroczyste.
piękny i pyszny dżem jabłkowy w plasterkach jak bursztyn. Taki dżem to świetna uczta na herbatę, a jeśli zmniejszysz ilość cukru, jabłka można podawać jako deser lub dodatek do owsianki, twarogu, sufletu. W tym przypadku lepiej gotować w małych porcjach, ponieważ dżem będzie mniej przechowywany.
przygotowanie takiego dżemu nie jest trudne, ale w rezultacie otrzymasz prawdziwą przyjemność i wdzięczność gospodarstw domowych. Aromatyzuj dżem cynamonem i goździkami-będzie jeszcze smaczniejszy. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g