dżem bursztynowy z jabłek w plasterkach

gęsty, złoty, przezroczysty, po prostu objadający się! Zrób bursztynowy dżem ze świeżych jabłek pokrojonych w plasterki. To bardzo smaczna i piękna uczta. Owoce w nim są delikatnie przezroczyste, jakby wyrzeźbione z prawdziwego bursztynu. Podawaj deser z herbatą, udekoruj nim ciasta i ciasta.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 45 g
183 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bursztynowy dżem jabłkowy? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz jabłka według własnego gustu, nawet słodkie, nawet kwaśne. Cukier kwaśny będzie wymagał więcej, a cukier słodki mniej. Najważniejsze jest to, że owoce są mocne, bez wad.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka dokładnie umyj i osusz lub pozwól im wyschnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jabłka na pół, a następnie w plasterki, usuń rdzeń. Aby zachować swój kształt w dżemie, lepiej nie obierać z nich skórki. Jeśli kształt nie jest dla ciebie krytyczny, możesz obrać jabłka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż przygotowane plasterki jabłka do rondla i posyp cukrem (weź połowę dawki lub mniej). Pozostaw je w lodówce na 12-14 godzin, najlepiej na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie jabłka wydzielają sok. Wyjmij je z lodówki, wstrząśnij. Weź szeroką i głęboką patelnię (lub miskę), włóż do niej jabłka, podpal i zagotuj. Dodaj pozostały cukier i gotuj, aż się rozpuści, ciągle potrząsając dżemem, zanurzając wyskakujące kliny w syropie. Po gotowaniu przez 5 minut wyłącz piec, ostudź dżem. Uważaj, aby nie uszkodzić plasterków-dżem należy wstrząsnąć, nie mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie zagotuj dżem i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowany - aż syrop zgęstnieje i karmelizuje wszystkie plasterki jabłka. Dodaj do smaku mielony cynamon i parasole goździkowe (opcjonalnie).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dżem okazuje się bardzo pachnący, piękny, w nim plasterki są bursztynowo-przezroczyste.

piękny i pyszny dżem jabłkowy w plasterkach jak bursztyn. Taki dżem to świetna uczta na herbatę, a jeśli zmniejszysz ilość cukru, jabłka można podawać jako deser lub dodatek do owsianki, twarogu, sufletu. W tym przypadku lepiej gotować w małych porcjach, ponieważ dżem będzie mniej przechowywany.

przygotowanie takiego dżemu nie jest trudne, ale w rezultacie otrzymasz prawdziwą przyjemność i wdzięczność gospodarstw domowych. Aromatyzuj dżem cynamonem i goździkami-będzie jeszcze smaczniejszy. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy