skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do dżemu użyj białych i czarnych winogron o oryginalnej dojrzałości. Najsmaczniejszy dżem uzyskuje się z winogron takich odmian jak Rizamat, Chaush, Delight, talizman, Agadai, Nimrang, Muscat, Isabella, Kishmish.
Krok 2:
Uwolnij winogrona z gałązek. Zostaw tylko całe i mocne winogrona. Dokładnie spłucz zimną wodą w durszlaku.
Krok 3:
Następnie możesz osobno ugotować syrop, dodając 250 ml wody do 0,5 kg cukru.Następnie dodaj jagodę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu..
Krok 4:
Lubię to bardziej inaczej: - wlej winogrona do miski do gotowania, dodaj 0,5 kg cukru, wymieszaj i wlej 250 ml wody /jeszcze lepszy sok winogronowy/. Na małym ogniu gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie zwiększ ciepło do średniego.
Krok 5:
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, lekko mieszając, ale nie usuwać piany.
Krok 6:
Następnie wyjmij z pieca, kołysząc miednicą, wygnij piankę do środka i zdejmij ją w 3-4 krokach.
Krok 7:
Piana będzie niewielka, ale zdecydowanie należy ją usunąć. Od tego zależy jakość gotowego dżemu.
Krok 8:
Do czystego, gorącego dżemu stopniowo dodawaj i mieszaj resztę cukru. Pozostaw do zaparzenia na 6-8 godzin. Następnie powtórz cykl jeszcze 2 razy, eliminując dodatek cukru. Po raz trzeci pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy. / Dopuszczalna jest ilość kwasu i cukru do smaku, wszystko zależy od słodyczy winogron. Kto nie lubi bardzo słodkiego, możesz dodać tylko 0,5 kg cukru, a dżem nadal będzie dobrze przechowywany, jednocześnie kalorie zostaną zmniejszone /.
Krok 9:
Gotowy dżem okaże się z całymi jagodami w lepkim, ale nie gęstym syropie. W razie potrzeby można go gotować na wolnym ogniu, aż będzie gęsty, ale nie będzie to już pięciominutowe.
Krok 10:
Wlej gorący dżem do ciepłych, suchych, sterylnych słoików.Szczelnie zamknij sterylnymi pokrywkami i odwróć pokrywkę, aby pozostawić do ostygnięcia. Jeśli nie na zimę i pod plastikową pokrywką, wlej na gorąco i pozostaw bez przykrycia, aż całkowicie ostygnie,a następnie zamknij. Dostałem 2 słoiki po 0,5 litra, 1-370 ml i 1-250 ml.
dżem winogronowy, nawet pięć minut gotuje się na różne sposoby. Zaproponowałem mój, dżem okazuje się z całą jagodą w syropie winogronowym. Zamiast wody dobrze jest użyć soku winogronowego. Struktura bardzo przypomina dżem wiśniowy z kością, ale nie ma kości, to jest piękno !
do dżemu można dodać inne owoce i jagody: jabłka, gruszki, agrest. W takim przypadku liczba winogron jest zmniejszana proporcjonalnie do innych owoców.
włóż miętę lub melisę, cytrynę, pomarańczę, wanilinę, cynamon, goździki, nadając dodatkom różne nuty smakowe.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu lub w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g