buraki z fasolą na zimę

pyszny i prosty przepis na sałatkę na zimę! Buraki z fasolą na zimę-oryginalny przepis na sałatkę zimową z klasycznym połączeniem warzyw. Biała fasola sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej sycąca i zdrowa. Gotowanie jest łatwe, a jeśli wcześniej ugotujesz fasolę i buraki, to wystarczająco szybko. Takie danie może być używane jako zimna przekąska, a także jako dodatek do mięsa.
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
48 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Dokładnie spłucz fasolę. Następnie włóż rośliny strączkowe do miski i zalej wodą. Pozostaw w tej pozycji na 4-5 godzin. Następnie spuść wodę, przenieś fasolę do rondla i zalej 2 litrami świeżej wody. Postaw garnek na ogniu, zagotuj zawartość i gotuj fasolę na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Gdy fasola będzie gotowa, wrzuć ją do durszlaka, aby cała woda była szklana.

2. Buraki dokładnie spłucz wodą i bez obierania gotuj w rondlu na małym ogniu przez 40-50 minut, aż będą ugotowane. Następnie odcedź, opłucz warzywa pod zimną wodą i obierz buraki. Ugotowane buraki zetrzyj na grubej tarce.

3. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wlej oliwę z oliwek do rondla z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu. Następnie włóż posiekaną cebulę i marchewkę do garnka.

4. Umyj łodygę selera, osusz i pokrój w małe kółka. Przełóż seler na patelnię i razem z innymi warzywami smaż na średnim ogniu, aż będzie złoty przez 6 do 8 minut.

5. Dodaj gotowaną fasolę i starte gotowane buraki do garnka do smażonych warzyw. Włóż koncentrat pomidorowy, sól cukier i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej 9-procentowy ocet stołowy i kontynuuj gotowanie sałatki przez kolejne 20-25 minut na średnim ogniu.

6. Dokładnie spłucz słoiki pod bieżącą wodą z detergentem. Wysterylizuj je na parze i zagotuj pokrywki.

6. Zdejmij patelnię z sałatką z ognia. Łyżką włóż jeszcze gorącą sałatkę do przygotowanych słoików i przykryj czystymi pokrywkami.

7. Połóż ręcznik kuchenny na dnie dużego, szerokiego garnka i połóż na nim słoiki z sałatką. Następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej do rondla, aby sięgała prawie do krawędzi puszek, ale nie wpadała do środka. Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę na małym ogniu. Sterylizuj słoiki z sałatką w rondlu przez 15 minut.

8. Szczelnie zamknij słoiki pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy