skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie spłucz fasolę. Następnie włóż rośliny strączkowe do miski i zalej wodą. Pozostaw w tej pozycji na 4-5 godzin. Następnie spuść wodę, przenieś fasolę do rondla i zalej 2 litrami świeżej wody. Postaw garnek na ogniu, zagotuj zawartość i gotuj fasolę na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Gdy fasola będzie gotowa, wrzuć ją do durszlaka, aby cała woda była szklana.
2. Buraki dokładnie spłucz wodą i bez obierania gotuj w rondlu na małym ogniu przez 40-50 minut, aż będą ugotowane. Następnie odcedź, opłucz warzywa pod zimną wodą i obierz buraki. Ugotowane buraki zetrzyj na grubej tarce.
3. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wlej oliwę z oliwek do rondla z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu. Następnie włóż posiekaną cebulę i marchewkę do garnka.
4. Umyj łodygę selera, osusz i pokrój w małe kółka. Przełóż seler na patelnię i razem z innymi warzywami smaż na średnim ogniu, aż będzie złoty przez 6 do 8 minut.
5. Dodaj gotowaną fasolę i starte gotowane buraki do garnka do smażonych warzyw. Włóż koncentrat pomidorowy, sól cukier i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej 9-procentowy ocet stołowy i kontynuuj gotowanie sałatki przez kolejne 20-25 minut na średnim ogniu.
6. Dokładnie spłucz słoiki pod bieżącą wodą z detergentem. Wysterylizuj je na parze i zagotuj pokrywki.
6. Zdejmij patelnię z sałatką z ognia. Łyżką włóż jeszcze gorącą sałatkę do przygotowanych słoików i przykryj czystymi pokrywkami.
7. Połóż ręcznik kuchenny na dnie dużego, szerokiego garnka i połóż na nim słoiki z sałatką. Następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej do rondla, aby sięgała prawie do krawędzi puszek, ale nie wpadała do środka. Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę na małym ogniu. Sterylizuj słoiki z sałatką w rondlu przez 15 minut.
8. Szczelnie zamknij słoiki pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g