adjika z pomidorów papryka jabłka na zimę

Prosty i nieskomplikowany przepis na pikantną i delikatną adjika. Przygotowanie pikantnej adżiki z jabłek i pieprzu jest bardzo proste. Aby sos nabrał delikatnej, pbreakowej konsystencji, jabłka i pomidory są obrane, dodaje się olej, a całą masę przebija się blenderem. Adżika jest zwykle podawana do dań mięsnych-zwłaszcza do kebabów, każdego grilla, wraz z marynowaną cebulą i dużą ilością zieleni.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
91 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić Adjiki z jabłek i papryki, weź ostrą świeżą paprykę, jabłka, czosnek, olej słonecznikowy, sól i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest przyjmować jabłka kwaśne lub o wyraźnym kwaśnym smaku, ale nie jest to tak istotne, ponieważ w rezultacie nadal dodajemy cukier - jeśli jabłka są słodkie, po prostu potrzebujesz mniej cukru. Jabłka obrać ze skórki i rdzenia z nasionami, pokroić na dowolne kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory sparzyć wrzącą wodą, nacinając na krzyż w środku, przytrzymać trochę we wrzącej wodzie i zdjąć gęstą skórkę-odbywa się to bardzo łatwo i szybko, po takiej kąpieli skóra sama się złuszcza. Pokrój obrane pomidory na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka i pomidory włożyć do rondla lub odpowiedniego rondla i gotować do miękkości przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do dressingu przygotuj sól, obrane ząbki czosnku-lepiej wziąć młody czosnek, znacznie łatwiej jest go obrać z łusek. Obierz ostrą paprykę z nasion i pokrój na kawałki. Weź sól kuchenną, najlepiej z dobrym stopniem czyszczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym przypadku nie zaleca się przyjmowania soli Grubokrystalicznej - jej stopień oczyszczenia jest niższy, a kryształy mogą zawierać dodatkowe minerały, które znajdą się w masie Adjiki (jeśli robimy półfabrykaty do marynat i marynat z taką solą, to po prostu te osady pozostają na dnie w solance. W tym czasie gotowana masa stała się miękka i giętka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Puree z gorącej masy pomidorowo-jabłkowej za pomocą blendera zanurzeniowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj olej słonecznikowy, cukier, czosnek i ostrą paprykę, dostosuj sól do smaku. Gotuj wszystko razem, aż papryka i czosnek zmiękną, a następnie ponownie uderz blenderem, aż będą gładkie. Zagotuj i wlej Adjikę do sterylnych słoików do przechowywania, przekręć sterylnymi pokrywkami i umieść pod futrem, aż całkowicie ostygnie. Możesz natychmiast podać.

adjika z jabłek i papryki jest przygotowywana według różnych przepisów, jest ich wiele, czasami dodaje się marchewkę i paprykę, czasami cebulę i zioła - to wszystko według Twojego gustu i w zależności od warzyw, które chcesz przetworzyć. Adjika z jabłkami i pomidorami ma delikatniejszą konsystencję i smak niż na przykład z dodatkiem marchwi. Dlatego wielu woli tę konkretną wersję sosu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy