skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić Adjiki z jabłek i papryki, weź ostrą świeżą paprykę, jabłka, czosnek, olej słonecznikowy, sól i cukier.
Krok 2:
Lepiej jest przyjmować jabłka kwaśne lub o wyraźnym kwaśnym smaku, ale nie jest to tak istotne, ponieważ w rezultacie nadal dodajemy cukier - jeśli jabłka są słodkie, po prostu potrzebujesz mniej cukru. Jabłka obrać ze skórki i rdzenia z nasionami, pokroić na dowolne kawałki.
Krok 3:
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, nacinając na krzyż w środku, przytrzymać trochę we wrzącej wodzie i zdjąć gęstą skórkę-odbywa się to bardzo łatwo i szybko, po takiej kąpieli skóra sama się złuszcza. Pokrój obrane pomidory na kawałki.
Krok 4:
Jabłka i pomidory włożyć do rondla lub odpowiedniego rondla i gotować do miękkości przez 10 minut.
Krok 5:
Do dressingu przygotuj sól, obrane ząbki czosnku-lepiej wziąć młody czosnek, znacznie łatwiej jest go obrać z łusek. Obierz ostrą paprykę z nasion i pokrój na kawałki. Weź sól kuchenną, najlepiej z dobrym stopniem czyszczenia.
Krok 6:
W tym przypadku nie zaleca się przyjmowania soli Grubokrystalicznej - jej stopień oczyszczenia jest niższy, a kryształy mogą zawierać dodatkowe minerały, które znajdą się w masie Adjiki (jeśli robimy półfabrykaty do marynat i marynat z taką solą, to po prostu te osady pozostają na dnie w solance. W tym czasie gotowana masa stała się miękka i giętka.
Krok 7:
Puree z gorącej masy pomidorowo-jabłkowej za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 8:
Dodaj olej słonecznikowy, cukier, czosnek i ostrą paprykę, dostosuj sól do smaku. Gotuj wszystko razem, aż papryka i czosnek zmiękną, a następnie ponownie uderz blenderem, aż będą gładkie. Zagotuj i wlej Adjikę do sterylnych słoików do przechowywania, przekręć sterylnymi pokrywkami i umieść pod futrem, aż całkowicie ostygnie. Możesz natychmiast podać.
adjika z jabłek i papryki jest przygotowywana według różnych przepisów, jest ich wiele, czasami dodaje się marchewkę i paprykę, czasami cebulę i zioła - to wszystko według Twojego gustu i w zależności od warzyw, które chcesz przetworzyć. Adjika z jabłkami i pomidorami ma delikatniejszą konsystencję i smak niż na przykład z dodatkiem marchwi. Dlatego wielu woli tę konkretną wersję sosu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g