sos jabłkowo-pomidorowy na zimę

taki sos można zabrać do natury o każdej porze roku. Użyłem ostrej papryki, ponieważ w mojej rodzinie wszyscy kochają ostrzej. I tak można bez niego. Ten sos bardzo dobrze nadaje się do grilla. Lubiłem przyprawiać je gotowanymi ziemniakami. A świeże warzywa nadadzą nowy smak. Smacznego!!!
Króliczek260188Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
38 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie żywności do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i dociśnij czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka obrać, wyciągnąć środek i wraz z pomidorami pokroić na średniej wielkości kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.

wszystkie posiekane i wypolerowane składniki umieścić w pojemniku do dalszego gotowania. Dodaj tam czarny pieprz, czerwony pieprz, sól, cukier, ostry pieprz (opcjonalnie). Wymieszaj wszystko, podpal i obserwuj, aż cebula stanie się przezroczysta. Ubij całą masę blenderem, aż będzie gładka i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.
po tym czasie dodaj ocet i dobrze wymieszaj. Pozostaw do duszenia przez 15 minut. powstały sos natychmiast przenieś do przygotowanych słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy