SOS jabłkowo-pomidorowy na zimę
skład / składniki
35
porcje:
gotowanie krok po kroku
wszystkie posiekane i wypolerowane składniki umieścić w pojemniku do dalszego gotowania. Dodaj tam czarny pieprz, czerwony pieprz, sól, cukier, ostry pieprz (opcjonalnie). Wymieszaj wszystko, podpal i obserwuj, aż cebula stanie się przezroczysta. Ubij całą masę blenderem, aż będzie gładka i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.
po tym czasie dodaj ocet i dobrze wymieszaj. Pozostaw do duszenia przez 15 minut. powstały sos natychmiast przenieś do przygotowanych słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g