ajika z zielonych pomidorów na zimę

pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne, choć nie Klasyczne. Ajika z zielonego pomidora to wszechstronny sos, który będzie pasował do wielu potraw. Podawaj z mięsem, ziemniakami, zbożami lub podawaj po prostu z kromką świeżego chleba jako przekąskę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 39 % 7 g
119 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zielone pomidory adjika na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Głównym składnikiem są zielone pomidory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń łodygi z pomidorów, pokrój paprykę na pół i zeskrob rdzeń z nasionami. Obierz cebulę i czosnek. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą czystą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Zwykle robię to w piekarniku. Stawiam słoiki i pokrywki na zimno (!) piekarnik, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 180 stopni i zostawiam w ten sposób na 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz zmielić wszystkie warzywa. Możesz to zrobić za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. W przepisie warzywa puree w blenderze. Więc posiekaj pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą masę do rondla lub filiżanki, w której ugotujesz Adjikę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do miski blendera wyślij paprykę, strąki ostrej papryki, czosnek i cebulę. Dla wygody pokroiłem warzywa na kawałki, aby łatwiej i szybciej zmielić je na puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej zawartość blendera do pomidorów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól, cukier do rondla i wlej rafinowany olej roślinny. Użyłem soli Adyghe do przygotowania adżiki, zawiera suche przyprawy, co niewątpliwie rozjaśnia smak gotowego dania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko i wyślij patelnię do pieca. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj adżikę przez około 30 minut (od czasu do czasu mieszaj). Pięć minut przed gotowaniem dodaj suchą bazylię do pomidorów. Tym razem dodałem również szczyptę chmielu-suneli i trochę płatków ostrej suchej papryki. Na samym końcu wlej ocet, gotuj na wolnym ogniu przez około minutę i zdejmij sos z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść gorącą Adjikę w sterylnych słoikach, zwiń pokrywki i odwróć górę do dołu. Owinąć przedmiot ciepłym kocem lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij słoiki do spiżarni, piwnicy lub dolnej półki w lodówce w celu długotrwałego przechowywania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pachnąca i pyszna adjika z zielonych pomidorów jest gotowa!

  ostrość Adjiki można dostosować do własnych upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość ostrej papryki. 

w kroku numer 6 możesz dodać kilka gałązek świeżej pietruszki lub kolendry do miski blendera do smaku, dzięki czemu gotowe danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i pikantne. 

w kroku 9 posmakuj gotowego sosu, dostosuj ilość soli i cukru (dodałem jeszcze szczyptę soli). Jeśli dodasz dowolny składnik, ponownie zagotuj Adjikę i przytrzymaj na małym ogniu przez dwie do trzech minut.

smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy