skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zielone pomidory adjika na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Głównym składnikiem są zielone pomidory.
Krok 2:
Usuń łodygi z pomidorów, pokrój paprykę na pół i zeskrob rdzeń z nasionami. Obierz cebulę i czosnek. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą czystą wodą.
Krok 3:
Umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Zwykle robię to w piekarniku. Stawiam słoiki i pokrywki na zimno (!) piekarnik, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 180 stopni i zostawiam w ten sposób na 20-30 minut.
Krok 4:
Następnie musisz zmielić wszystkie warzywa. Możesz to zrobić za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. W przepisie warzywa puree w blenderze. Więc posiekaj pomidory.
Krok 5:
Wlej powstałą masę do rondla lub filiżanki, w której ugotujesz Adjikę.
Krok 6:
Do miski blendera wyślij paprykę, strąki ostrej papryki, czosnek i cebulę. Dla wygody pokroiłem warzywa na kawałki, aby łatwiej i szybciej zmielić je na puree.
Krok 7:
Wlej zawartość blendera do pomidorów.
Krok 8:
Dodaj sól, cukier do rondla i wlej rafinowany olej roślinny. Użyłem soli Adyghe do przygotowania adżiki, zawiera suche przyprawy, co niewątpliwie rozjaśnia smak gotowego dania.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko i wyślij patelnię do pieca. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj adżikę przez około 30 minut (od czasu do czasu mieszaj). Pięć minut przed gotowaniem dodaj suchą bazylię do pomidorów. Tym razem dodałem również szczyptę chmielu-suneli i trochę płatków ostrej suchej papryki. Na samym końcu wlej ocet, gotuj na wolnym ogniu przez około minutę i zdejmij sos z ognia.
Krok 10:
Umieść gorącą Adjikę w sterylnych słoikach, zwiń pokrywki i odwróć górę do dołu. Owinąć przedmiot ciepłym kocem lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij słoiki do spiżarni, piwnicy lub dolnej półki w lodówce w celu długotrwałego przechowywania.
Krok 11:
Pachnąca i pyszna adjika z zielonych pomidorów jest gotowa!
ostrość Adjiki można dostosować do własnych upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość ostrej papryki.
w kroku numer 6 możesz dodać kilka gałązek świeżej pietruszki lub kolendry do miski blendera do smaku, dzięki czemu gotowe danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i pikantne.
w kroku 9 posmakuj gotowego sosu, dostosuj ilość soli i cukru (dodałem jeszcze szczyptę soli). Jeśli dodasz dowolny składnik, ponownie zagotuj Adjikę i przytrzymaj na małym ogniu przez dwie do trzech minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g