skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamknąć pomidory i paprykę przez maszynę do mięsa? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczywiście taki preparat należy przygotować w sezonie warzywnym, dlatego pomidory i papryka potrzebują świeżych, gruntowych.
Krok 2:
Umyj pomidory i paprykę, Usuń szypułki, usuń również nasiona z papryki.
Krok 3:
Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Obierz cebulę, posiekaj blenderem. Do siekania cebuli polecam użyć blendera, a nie maszynki do mięsa - dzięki temu cebula nie będzie wodnista, a gotowe danie będzie miało bardziej jednorodny texuu z małymi kawałkami cebuli.
Krok 5:
Połącz wszystko w rondlu z grubym dnem - w takim naczyniu nasz przedmiot nie spali się podczas gotowania.
Krok 6:
Dodaj cukier.
Krok 7:
Sól.
Krok 8:
Umieść na małym ogniu i gotuj przez 40 minut, ciągle mieszając.
Krok 9:
Czas gotowania można wydłużyć, koncentrując się na żądanej gęstości przedmiotu obrabianego. W końcu pomidory są zarówno bardziej, jak i mniej wodniste, więc zobacz, że gotowe danie nie byłoby zbyt miękkie.
Krok 10:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby słoik nie pękł, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie spuść wodę. Lub po prostu trzymaj puszki na parze. Wybierz dogodną dla siebie metodę sterylizacji. Gotuj pokrywki przez 5 minut.
Krok 11:
Rozłóż masę pomidorowo-pieprzową na gorąco w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana, taki przedmiot jest przechowywany w chłodnym miejscu.
Krok 12:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g