Sałatka Bałwan

ciekawy-ironiczny sposób serwowania świątecznej sałatki. Trudno już zaskoczyć sałatką, nawet jeśli pochodzi z produktów zagranicznych. Ale serwowanie sałatki może zainteresować każdego gościa. W sezonie zimowym jest wiele świąt, na które zbiera się pyszny, różnorodny stół. Spróbuj poeksperymentować, przygotowując sałatkę w w kształcie bałwana. Nie tylko dorośli, ale nawet dzieci będą zaskoczeni taką prezentacją. A jeśli naprawdę podoba im się ten pomysł, możesz zrobić dla nich sałatkę owocową w tej formie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 15 g
tłuszcze 64 % 28 g
węglowodany 2 % 1 g
316 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze jest podawanie sałatki w kształcie bałwana, więc składnikami może być dowolna sałatka. Najważniejsze jest to, że harmonizują ze sobą, a sałatka zachowuje swój kształt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szynka do sałatki musi być drobno posiekana. Zetrzyj dowolny twardy ser na średniej tarce. Jajka gotować do miękkości, schłodzić i zetrzeć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokim naczyniu wymieszaj szynkę, jajka, ser i majonez. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku. Przed formowaniem lepiej włożyć sałatkę do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Danie lub salaterka, w której zostanie podana sałatka, udekoruj gałązkami koperku - będzie to przypominać gałęzie świerka, posyp część naczynia, w którym stanie bałwan, serem - imitacja śniegu)).Czystymi rękami lub dłońmi w rękawiczkach podziel masę na dwie lub trzy nieporównywalne części. Uformuj Kolobok, spłaszcz go i włóż do salaterki. Zrób też resztę Kolobok - jeden lub dwa do woli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój oliwki i ułóż koła na brzuchu bałwana, zrób oczy z oliwek. Usta i nos można zrobić z marchwi, czerwonej papryki lub pomidorów. Nakrycie głowy jest również fantazyjne: może to być część świeżego ogórka, papryki lub czegokolwiek innego do wyboru. Gałązki pietruszki będą rękami. Schłodzić gotową sałatkę przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy