skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze jest podawanie sałatki w kształcie bałwana, więc składnikami może być dowolna sałatka. Najważniejsze jest to, że harmonizują ze sobą, a sałatka zachowuje swój kształt.
Krok 2:
Szynka do sałatki musi być drobno posiekana. Zetrzyj dowolny twardy ser na średniej tarce. Jajka gotować do miękkości, schłodzić i zetrzeć.
Krok 3:
W głębokim naczyniu wymieszaj szynkę, jajka, ser i majonez. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku. Przed formowaniem lepiej włożyć sałatkę do lodówki.
Krok 4:
Danie lub salaterka, w której zostanie podana sałatka, udekoruj gałązkami koperku - będzie to przypominać gałęzie świerka, posyp część naczynia, w którym stanie bałwan, serem - imitacja śniegu)).Czystymi rękami lub dłońmi w rękawiczkach podziel masę na dwie lub trzy nieporównywalne części. Uformuj Kolobok, spłaszcz go i włóż do salaterki. Zrób też resztę Kolobok - jeden lub dwa do woli.
Krok 5:
Pokrój oliwki i ułóż koła na brzuchu bałwana, zrób oczy z oliwek. Usta i nos można zrobić z marchwi, czerwonej papryki lub pomidorów. Nakrycie głowy jest również fantazyjne: może to być część świeżego ogórka, papryki lub czegokolwiek innego do wyboru. Gałązki pietruszki będą rękami. Schłodzić gotową sałatkę przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g