rajski dżem jabłkowy z kucykiem

piękne, pachnące, jasne i bardzo smaczne! Dżem z rajskich jabłek z ogonem to nie tylko wspaniały przysmak na herbatę, ale także wspaniała dekoracja różnych wyrobów cukierniczych i deserów. Gotowanie wcale nie jest trudne - zapoznaj się z przepisem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
207 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować dżem z rajskich jabłek? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do takiego dżemu potrzebne są najmniejsze jabłka. Odmiana nazywa się Ranetki, ale istnieją również analogi. Mam zwykły biały cukier, ale możesz wziąć trzcinę-nada gotowemu dżemowi aromat karmelowy lub cukier kokosowy - nada odpowiednio aromat kokosowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, zostaw liście i gałązki - dzięki nim waenie będzie piękniejsze i bardziej oryginalne. Przebij kilka miejsc wykałaczką - ma to na celu zapewnienie, że skórka nie pęknie podczas gotowania, a jabłka pozostaną nienaruszone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij jabłka połową cukru i pozostaw na kilka godzin, aby uwolnić sok, możesz zostawić na noc. Jabłka nie są jagodami, więc nie należy oczekiwać obfitego soku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Resztę cukru zalej wodą i rozpuść. (możesz trochę podgrzać syrop, aby cukier lepiej się rozpuścił).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej syrop do jabłek, wymieszaj. Miłośnicy pikantnego dżemu mogą teraz dodać przyprawy i przyprawy do jagód. Cynamon, wanilia, goździki, anyż - wszystko to będzie bardzo odpowiednie w dżemie jabłkowym. Możesz wziąć je jako przyprawy do całego ciała: w strąkach, patykach, pąkach i gwiazdkach (ale w tym przypadku nie zapomnij usunąć ich z dżemu pod koniec gotowania), możesz również użyć zmielonych przypraw - wystarczy szczypta każdej z nich.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzić masę do wrzenia i gotować na małym ogniu, stale usuwając pianę, około 40 minut. Do gotowania polecam używać naczyń z grubym dnem - w takich naczyniach dżem się nie przypali.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Do każdego słoika wlewam trochę wody i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu je poparzyć lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut. Gotowy dżem włożyć do słoików (można go rozłożyć bezpośrednio na gorąco lub pozostawić do ostygnięcia), szczelnie zamknąć słoiki pokrywkami lub zwinąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g

Podobne przepisy