skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować dżem z rajskich jabłek? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do takiego dżemu potrzebne są najmniejsze jabłka. Odmiana nazywa się Ranetki, ale istnieją również analogi. Mam zwykły biały cukier, ale możesz wziąć trzcinę-nada gotowemu dżemowi aromat karmelowy lub cukier kokosowy - nada odpowiednio aromat kokosowy.
Krok 2:
Umyj jabłka, zostaw liście i gałązki - dzięki nim waenie będzie piękniejsze i bardziej oryginalne. Przebij kilka miejsc wykałaczką - ma to na celu zapewnienie, że skórka nie pęknie podczas gotowania, a jabłka pozostaną nienaruszone.
Krok 3:
Napełnij jabłka połową cukru i pozostaw na kilka godzin, aby uwolnić sok, możesz zostawić na noc. Jabłka nie są jagodami, więc nie należy oczekiwać obfitego soku.
Krok 4:
Resztę cukru zalej wodą i rozpuść. (możesz trochę podgrzać syrop, aby cukier lepiej się rozpuścił).
Krok 5:
Wlej syrop do jabłek, wymieszaj. Miłośnicy pikantnego dżemu mogą teraz dodać przyprawy i przyprawy do jagód. Cynamon, wanilia, goździki, anyż - wszystko to będzie bardzo odpowiednie w dżemie jabłkowym. Możesz wziąć je jako przyprawy do całego ciała: w strąkach, patykach, pąkach i gwiazdkach (ale w tym przypadku nie zapomnij usunąć ich z dżemu pod koniec gotowania), możesz również użyć zmielonych przypraw - wystarczy szczypta każdej z nich.
Krok 6:
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować na małym ogniu, stale usuwając pianę, około 40 minut. Do gotowania polecam używać naczyń z grubym dnem - w takich naczyniach dżem się nie przypali.
Krok 7:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Do każdego słoika wlewam trochę wody i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu je poparzyć lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut. Gotowy dżem włożyć do słoików (można go rozłożyć bezpośrednio na gorąco lub pozostawić do ostygnięcia), szczelnie zamknąć słoiki pokrywkami lub zwinąć.
Krok 8:
Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g