Adjika na zimę bez sterylizacji

Uniwersalny ostry sos! Proste i łatwe do gotowania! Adjika na zimę bez sterylizacji to prosty sposób na przygotowanie bardzo popularnego i ulubionego ostrego sosu. Jednocześnie spędza się znacznie mniej czasu niż gotowanie Adjiki za każdym razem przed podaniem, a smak płonącego sosu pozostaje taki sam i nie traci swoich właściwości przez cały rok. Taki sos idealnie uzupełni dania z mięsa, drobiu, ryb, pieczonych warzyw. Adjika może być używana jako marynata lub po prostu spożywana.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
62 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

najpierw musisz przygotować warzywa niezbędne do przygotowania Adjiki: dokładnie umyj pomidory i paprykę. Ponieważ adjika nie będzie dalej sterylizowana, należy zwrócić szczególną uwagę na ten proces. Jeśli na warzywach pozostanie brudna powłoka, w przyszłości może to prowadzić do kwaśności produktu. Z tego samego powodu wszystkie nieodpowiednie uszkodzone obszary należy przyciąć.

pomidory dla Adjiki lepiej wybrać mięsiste odmiany, wtedy adjika okaże się dość gęsta. Jeśli masz wodniste pomidory z dużą ilością soku, adjika również będzie płynna. Sytuację można naprawić na dwa sposoby: spuścić część soku podczas krojenia pomidorów i użyć go do przygotowania innych potraw (nie zapomnij później zważyć pomidorów i dostosować proporcje) i spróbować gotować adjika nieco dłużej, aby nadmiar wilgoci odparował. 

pokrój pomidory na połówki, pokrój łodygi pomidorów. Papryka ma również odciąć szypułki, przeciąć na pół i usunąć wszystkie wewnętrzne nasiona. Pokrój paprykę na średnie kawałki.

odetnij końcówkę gorzkiej papryki i wyjmij nasiona. Jeśli chcesz, aby adjika była ostrzejsza, możesz zostawić nasiona. Również ilość gorzkiej papryki można regulować w zależności od preferencji smakowych.

następnie pomidory i paprykę należy zmielić na puree. Można to zrobić za pomocą maszynki do mięsa, robota kuchennego lub blendera. W zależności od sprzętu, który jest dostępny w kuchni.

zmiażdżone pomidory i paprykę przelej do dużego rondla. Jeśli natychmiast gotuje się dużą objętość produktu, w tym przypadku należy go podzielić na kilka patelni.

umieść garnek z warzywami na kuchence i zagotuj zawartość na średnim ogniu. Następnie musisz dodać olej roślinny do garnka i kontynuować gotowanie Adjiki przez godzinę na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką.

następnie dopraw sos solą i cukrem, włóż ocet do garnka i gotuj adjika przez około 10 minut. Na koniec dodaj posiekany czosnek i drobno posiekane zioła do Adjiki, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

dokładnie spłucz szklany pojemnik. Następnie wraz z pokrywkami zalać wrzącą wodą. Wlać gotową adżikę do przygotowanych pojemników i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu.

pamiętaj, że taka Adjika jest płynna i bardziej przypomina SOS niż makaron. Jeśli chcesz uzyskać grubszą adżikę, radzę wybrać inny przepis-ponieważ skład jest tutaj sprawdzony. Jeśli zmienisz objętość pomidorów, musisz zmienić objętość innych produktów.

Adjiku przygotowane według tego przepisu można przechowywać przez rok w chłodnym miejscu. To jest pyszne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy