skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sok z cukinii na zimę? Weź produkty według listy. Zważ cukinię w obranej formie. Przygotuj wcześniej słoiki i pokrywki. Sok najlepiej zamknąć w małych słoikach. W sumie z podanej liczby produktów otrzymałem około litra soku. Idealny jest litrowy słoik lub dwa słoiki po 0,5 ml.sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób.
Krok 2:
Możesz wziąć dowolną cukinię na sok. Odpowiednie są zarówno zielone, żółte, jak i białe. Zarówno młode, jak i przejrzałe. Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie osusz suchym, czystym ręcznikiem. Przytnij szypułki. Jeśli cukinia jest stara, obierz skórę i nasiona, nie musisz obierać młodych. Jeśli nasiona cukinii są miękkie, możesz również pozostawić wewnętrzną miazgę.
Krok 3:
Pokrój cukinię na duże kawałki o takiej wielkości, aby zmieściła się w otworze sokowirówki.
Krok 4:
Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z cukinii. W zależności od stopnia młodości cukinii, ich soczystości, sok okaże się 700-900 ml.sam sok z cukinii nie ma jasnego smaku i aromatu. Jest oczywiście przydatny, ale nie wszystkim wydaje się smaczny, zwłaszcza dzieciom. Dlatego dalsze gotowanie to poprawa smaku, koloru i aromatu tego zdrowego przysmaku, a także przygotowanie do jego długotrwałego przechowywania.
Krok 5:
Dokładnie, pod bieżącą ciepłą wodą, umyj pomarańczę i cytrynę. Możesz pocierać skórkę twardą stroną gąbki do mycia naczyń lub szczotką. Jest to konieczne, aby usunąć warstwę środka konserwującego, który przetwarza owoce cytrusowe w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Następnie osusz pomarańczę i cytrynę ręcznikiem i tarką usuń skórkę - tylko najwyższą warstwę, uważając, aby nie dotknąć bieli, która może nadać sokowi niepożądany gorzki smak.
Krok 6:
Po usunięciu skórki z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok. Można to zrobić zarówno za pomocą sokowirówki, jak i rękami, krojąc owoce na kilka części. Wymieszaj sok pomarańczowy i cytrynowy, a następnie przecedź przez sitko.
Krok 7:
Wlej sok wyciśnięty z cukinii do rondla o odpowiedniej wielkości, który podpalimy. Ogrzewanie jest średnie. Wlej cukier. Zagotuj zawartość garnka, mieszając, poczekaj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą.
Krok 8:
Dodaj sok cytrynowo-pomarańczowy do garnka do squasha, poczekaj, aż płyn ponownie się zagotuje.
Krok 9:
Następnie dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy. Gotuj sok przez 3-4 minuty po ugotowaniu.
Krok 10:
Wlej gorący sok do przygotowanych wysterylizowanych słoików. Jeśli okaże się, że jest trochę więcej soku, nie ma znaczenia, można go natychmiast skosztować lub wcześniej przygotować nieco więcej puszek o różnych rozmiarach, łatwiej będzie zgadnąć z ich ilością i objętością. Szczelnie zamknij słoiki (zwiń lub przykręć).
Krok 11:
Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je w koc i pozostaw w tej formie na jeden dzień. Następnie przenieś sok do stałego przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.
Krok 12:
Podawaj sok z cukinii z lodem lub rozcieńczony do smaku wodą. Udanych półfabrykatów!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub półfabrykatów przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g