sok z cukinii na zimę

Jasny, aromatyczny, zdrowy napój o Smaku lata i słońca! Sok z cukinii na zimę jest dobrą opcją zbiorów, zwłaszcza jeśli rok okazał się owocny dla cukinii. Nie jest to kłopotliwe, ale zimą nie raz pochwalisz się letnią pracą! Ten napój jest szczególnie lubiany przez dzieci.
joschkinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
47 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sok z cukinii na zimę? Weź produkty według listy. Zważ cukinię w obranej formie. Przygotuj wcześniej słoiki i pokrywki. Sok najlepiej zamknąć w małych słoikach. W sumie z podanej liczby produktów otrzymałem około litra soku. Idealny jest litrowy słoik lub dwa słoiki po 0,5 ml.sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz wziąć dowolną cukinię na sok. Odpowiednie są zarówno zielone, żółte, jak i białe. Zarówno młode, jak i przejrzałe. Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie osusz suchym, czystym ręcznikiem. Przytnij szypułki. Jeśli cukinia jest stara, obierz skórę i nasiona, nie musisz obierać młodych. Jeśli nasiona cukinii są miękkie, możesz również pozostawić wewnętrzną miazgę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cukinię na duże kawałki o takiej wielkości, aby zmieściła się w otworze sokowirówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z cukinii. W zależności od stopnia młodości cukinii, ich soczystości, sok okaże się 700-900 ml.sam sok z cukinii nie ma jasnego smaku i aromatu. Jest oczywiście przydatny, ale nie wszystkim wydaje się smaczny, zwłaszcza dzieciom. Dlatego dalsze gotowanie to poprawa smaku, koloru i aromatu tego zdrowego przysmaku, a także przygotowanie do jego długotrwałego przechowywania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie, pod bieżącą ciepłą wodą, umyj pomarańczę i cytrynę. Możesz pocierać skórkę twardą stroną gąbki do mycia naczyń lub szczotką. Jest to konieczne, aby usunąć warstwę środka konserwującego, który przetwarza owoce cytrusowe w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Następnie osusz pomarańczę i cytrynę ręcznikiem i tarką usuń skórkę - tylko najwyższą warstwę, uważając, aby nie dotknąć bieli, która może nadać sokowi niepożądany gorzki smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po usunięciu skórki z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok. Można to zrobić zarówno za pomocą sokowirówki, jak i rękami, krojąc owoce na kilka części. Wymieszaj sok pomarańczowy i cytrynowy, a następnie przecedź przez sitko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sok wyciśnięty z cukinii do rondla o odpowiedniej wielkości, który podpalimy. Ogrzewanie jest średnie. Wlej cukier. Zagotuj zawartość garnka, mieszając, poczekaj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sok cytrynowo-pomarańczowy do garnka do squasha, poczekaj, aż płyn ponownie się zagotuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy. Gotuj sok przez 3-4 minuty po ugotowaniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorący sok do przygotowanych wysterylizowanych słoików. Jeśli okaże się, że jest trochę więcej soku, nie ma znaczenia, można go natychmiast skosztować lub wcześniej przygotować nieco więcej puszek o różnych rozmiarach, łatwiej będzie zgadnąć z ich ilością i objętością. Szczelnie zamknij słoiki (zwiń lub przykręć).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je w koc i pozostaw w tej formie na jeden dzień. Następnie przenieś sok do stałego przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj sok z cukinii z lodem lub rozcieńczony do smaku wodą. Udanych półfabrykatów!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub półfabrykatów  przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy