adjika z cukinii polizasz palce

adjika z cukinii polizasz palce-gorzkie, jasne i palące! Wiele osób bardzo lubi taki palący sos ze smażonymi ziemniakami, gotowanymi lub duszonymi daniami rybnymi, pieczonym mięsem. Szczególnie smaczny jest Kebab smażony w adżiku, ale musisz go również spróbować ostrożnie. Najważniejsze, aby pamiętać, że ogień w ustach z takiego sosu jest gaszony nie zimną wodą, ale schłodzonym mlekiem!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Opłucz warzywa w wodzie, obierz ząbki czosnku, spłucz. Objętość składników jest przeznaczona na 600 ml sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz paprykę z nasion, odetnij ogony z cukinii, Wytnij rdzenie z pomidorów. Dokładnie opłucz obrane warzywa, pokrój na porcje i przepuść przez maszynkę do mięsa, ustawiając dyszę z małymi lub dużymi komórkami. W razie potrzeby pomidory przed siekaniem można parzyć we wrzącej wodzie przez około 5-6 minut i obrać z nich skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej posiekaną masę warzywną do kotła lub rondla, umieść pojemnik na kuchence i zagotuj masę. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum, przykryj pojemnik pokrywką, aby masa nie rozpryskiwała się dookoła, gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut, aż jedna trzecia płynu wyparuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij obrane ząbki czosnku, dodaj czarny mielony pieprz i czerwony mielony pieprz, sól do smaku. Wlej 9% octu i oleju roślinnego. Lepiej nie próbować gorącego sosu, ponieważ możesz spalić język - w masie jest duża ilość gorącej czerwonej papryki. Można go zastąpić świeżą czerwoną papryką, dopiero przed dodaniem go do masy ze strąka należy oczyścić nasiona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przepłucz Adjikę przy minimalnym ogrzewaniu przez kolejne 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aby masa nie przylegała do dna. W tym czasie oparz słoiki i pokrywki wrzącą wodą, planując zamknięcie Adjiki na zimę. Ponieważ sos okaże się bardzo energiczny w smaku, najlepiej jest go konserwować w małych porcjach-w słoikach o pojemności 250-350 ml.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzący sos do gorących słoików, natychmiast zatkaj je pokrywkami lub przekręć pokrywki kluczem do konserwacji. Odwróć górę do dołu i ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Adjika może być przechowywana zarówno w spiżarni, ponieważ zawiera ocet, jak iw piwnicy, piwnicy itp.

adjika z cukinii palce lizać to soczysty sos, który doskonale komponuje się z każdym daniem z ryb lub mięsa, drobiu. Smakuje bardzo paląco, więc nie zaleca się oferowania go dzieciom. W razie potrzeby normę produktów można zwiększyć, przygotowując większą ilość adżiki do konserwacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal / 100g

Podobne przepisy