skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Opłucz warzywa w wodzie, obierz ząbki czosnku, spłucz. Objętość składników jest przeznaczona na 600 ml sosu.
Krok 2:
Obierz paprykę z nasion, odetnij ogony z cukinii, Wytnij rdzenie z pomidorów. Dokładnie opłucz obrane warzywa, pokrój na porcje i przepuść przez maszynkę do mięsa, ustawiając dyszę z małymi lub dużymi komórkami. W razie potrzeby pomidory przed siekaniem można parzyć we wrzącej wodzie przez około 5-6 minut i obrać z nich skórkę.
Krok 3:
Wlej posiekaną masę warzywną do kotła lub rondla, umieść pojemnik na kuchence i zagotuj masę. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum, przykryj pojemnik pokrywką, aby masa nie rozpryskiwała się dookoła, gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut, aż jedna trzecia płynu wyparuje.
Krok 4:
Wyciśnij obrane ząbki czosnku, dodaj czarny mielony pieprz i czerwony mielony pieprz, sól do smaku. Wlej 9% octu i oleju roślinnego. Lepiej nie próbować gorącego sosu, ponieważ możesz spalić język - w masie jest duża ilość gorącej czerwonej papryki. Można go zastąpić świeżą czerwoną papryką, dopiero przed dodaniem go do masy ze strąka należy oczyścić nasiona.
Krok 5:
Przepłucz Adjikę przy minimalnym ogrzewaniu przez kolejne 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aby masa nie przylegała do dna. W tym czasie oparz słoiki i pokrywki wrzącą wodą, planując zamknięcie Adjiki na zimę. Ponieważ sos okaże się bardzo energiczny w smaku, najlepiej jest go konserwować w małych porcjach-w słoikach o pojemności 250-350 ml.
Krok 6:
Wlej wrzący sos do gorących słoików, natychmiast zatkaj je pokrywkami lub przekręć pokrywki kluczem do konserwacji. Odwróć górę do dołu i ostudź.
Krok 7:
Adjika może być przechowywana zarówno w spiżarni, ponieważ zawiera ocet, jak iw piwnicy, piwnicy itp.
adjika z cukinii palce lizać to soczysty sos, który doskonale komponuje się z każdym daniem z ryb lub mięsa, drobiu. Smakuje bardzo paląco, więc nie zaleca się oferowania go dzieciom. W razie potrzeby normę produktów można zwiększyć, przygotowując większą ilość adżiki do konserwacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal / 100g