skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Kawior najlepiej robić w sezonie żniwnym, kiedy warzywa są świeże, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Również w tym okresie zbiór okaże się bardziej budżetowy, warzywa są z reguły tanie jesienią. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj lub posiekaj za pomocą robota kuchennego.
Krok 2:
Ząbki czosnku są uwalniane z folii i drobno siekane nożem lub wcierane na drobnej tarce.
Krok 3:
Umyj pomidory, pokrój na kilka części, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Jeśli skóra pomidorów jest twarda, lepiej ją usunąć, zanurzając pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie w zimnej wodzie.
Krok 4:
Przekręć pomidory w maszynce do mięsa lub posiekaj blenderem. Włóż startą marchewkę do głębokiego rondla lub kotła i wlej masę pomidorową, dodaj cukier, sól i czarny pieprz. Włącz ogień.
Krok 5:
Doprowadź mieszaninę do wrzenia, mieszając łyżką, aby nie przykleiła się do dna. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj kawior warzywny przez około 1 godzinę, okresowo mieszając mieszaninę. Nadmiar płynu powinien odparować, a mieszanina znacznie zgęstnieje. Dodaj posiekany czosnek i wlej olej roślinny. Wymieszaj mieszaninę i trzymaj na ogniu przez około 15 minut od momentu wrzenia. Następnie wlej ocet do rondla z kawiorem warzywnym, wymieszaj i wyłącz ogień.
Krok 6:
Podczas gotowania kawioru przygotujemy słoiki do przygotowania. Banki lepiej używać małej objętości. Myjemy słoiki i pokrywki, sterylizujemy słoiki w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, kto lubi w jaki sposób. Zagotuj pokrywki i wysusz.
Krok 7:
Układamy kawior w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej pod ciepłym kocem do góry nogami. Wyjmujemy słoiki z kawiorem do przechowywania w chłodnym miejscu.
Krok 8:
Kawior z marchwi i pomidorów jest gotowy na zimę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g