kawior z marchwi z pomidorami na zimę

bardzo prosty w przygotowaniu, ale smaczny preparat na zimę! Wiele gospodyń domowych w sezonie zbiorów wykonuje ogromną liczbę różnych zbiorów na zimę. Jednym z prostych, ale jednocześnie interesujących preparatów można nazwać kawior z marchwi i pomidorów na zimę. Zimą może być stosowany jako pasta do kanapek lub jako dodatek do przystawki i podawany jako przystawka warzywna do stołu. Kawior z pomidorów i marchwi może być również używany jako półprodukt do gotowania barszczu, zup i smażenia.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 53 % 8 g
91 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Kawior najlepiej robić w sezonie żniwnym, kiedy warzywa są świeże, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Również w tym okresie zbiór okaże się bardziej budżetowy, warzywa są z reguły tanie jesienią. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj lub posiekaj za pomocą robota kuchennego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ząbki czosnku są uwalniane z folii i drobno siekane nożem lub wcierane na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, pokrój na kilka części, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Jeśli skóra pomidorów jest twarda, lepiej ją usunąć, zanurzając pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekręć pomidory w maszynce do mięsa lub posiekaj blenderem. Włóż startą marchewkę do głębokiego rondla lub kotła i wlej masę pomidorową, dodaj cukier, sól i czarny pieprz. Włącz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadź mieszaninę do wrzenia, mieszając łyżką, aby nie przykleiła się do dna. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj kawior warzywny przez około 1 godzinę, okresowo mieszając mieszaninę. Nadmiar płynu powinien odparować, a mieszanina znacznie zgęstnieje. Dodaj posiekany czosnek i wlej olej roślinny. Wymieszaj mieszaninę i trzymaj na ogniu przez około 15 minut od momentu wrzenia. Następnie wlej ocet do rondla z kawiorem warzywnym, wymieszaj i wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania kawioru przygotujemy słoiki do przygotowania. Banki lepiej używać małej objętości. Myjemy słoiki i pokrywki, sterylizujemy słoiki w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, kto lubi w jaki sposób. Zagotuj pokrywki i wysusz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy kawior w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej pod ciepłym kocem do góry nogami. Wyjmujemy słoiki z kawiorem do przechowywania w chłodnym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kawior z marchwi i pomidorów jest gotowy na zimę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy