cukinia pomidor marchewka na zimę

Prosta i pyszna przekąska z cukinii na zimę! Istnieje wiele różnych przepisów na sałatki z cukinii na zimę. Jedna z nich to sałatka z cukinii z pomidorami, marchewką i cebulą. Skład sałatki jest prosty, składniki to warzywa, tanie i niedrogie, szczególnie w sezonie zbiorów. Okazuje się, że jest to pyszna przekąska, którą zimą można podawać jako niezależne danie na świątecznym stole lub włączyć do codziennego menu i dodać do dania mięsnego na lunch lub kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
66 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do przygotowania sałatki według listy. Cukinię lepiej brać młodo, gdy mają delikatną skórkę i praktycznie nie mają rdzenia z nasionami. Marchewki są również smaczne, gdy są Młode i soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja cukinia, pozwól wodzie spłynąć. Jeśli są młode, cukinię kroimy w małe kostki wraz ze skórką i sedceviną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz (jeśli marchewka jest młoda z delikatną skórką, wystarczy ją przetrzeć sztywną szczotką), zetrzyj. Aby przyspieszyć i uprościć proces, a także przy dużej objętości warzyw, możesz zmielić marchewki za pomocą robota kuchennego na specjalnej dyszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce łodygi i pokrój owoce w małe kostki. Jeśli pomidory są duże z twardą skórką, można je obrać, polewając wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem, rondla lub kotła. Podgrzej go, rozłóż cebulę na oleju. Smażyć na oleju przez około 5 minut. Następnie kładziemy marchewki na cebuli. Smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij cukinię i pomidory na patelnię. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodaj przyprawy do warzyw: sól, cukier, ziarna pieprzu i liść laurowy, ocet, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut pod zamkniętą pokrywką. Okresowo warzywa należy mieszać, aby się nie przypaliły i nie zamieniły w owsiankę. Warzywa w sałatce powinny trochę chrupać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy sałatkę w przygotowanych (wysterylizowanych w dowolny sprawdzony i niezawodny sposób) słoikach, zwijamy lub skręcamy sterylnymi pokrywkami. Ostudzić sałatkę "pod futrem" w temperaturze pokojowej. Aby to zrobić, odwróć słoiki do góry nogami i przykryj grubym kocem lub kocem, pozostaw na noc. Gdy słoiki są całkowicie zimne, odkładamy je do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy