skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania sałatki według listy. Cukinię lepiej brać młodo, gdy mają delikatną skórkę i praktycznie nie mają rdzenia z nasionami. Marchewki są również smaczne, gdy są Młode i soczyste.
Krok 2:
Moja cukinia, pozwól wodzie spłynąć. Jeśli są młode, cukinię kroimy w małe kostki wraz ze skórką i sedceviną.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz (jeśli marchewka jest młoda z delikatną skórką, wystarczy ją przetrzeć sztywną szczotką), zetrzyj. Aby przyspieszyć i uprościć proces, a także przy dużej objętości warzyw, możesz zmielić marchewki za pomocą robota kuchennego na specjalnej dyszy.
Krok 5:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce łodygi i pokrój owoce w małe kostki. Jeśli pomidory są duże z twardą skórką, można je obrać, polewając wrzącą wodą.
Krok 6:
Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem, rondla lub kotła. Podgrzej go, rozłóż cebulę na oleju. Smażyć na oleju przez około 5 minut. Następnie kładziemy marchewki na cebuli. Smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Wyślij cukinię i pomidory na patelnię. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodaj przyprawy do warzyw: sól, cukier, ziarna pieprzu i liść laurowy, ocet, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut pod zamkniętą pokrywką. Okresowo warzywa należy mieszać, aby się nie przypaliły i nie zamieniły w owsiankę. Warzywa w sałatce powinny trochę chrupać.
Krok 8:
Układamy sałatkę w przygotowanych (wysterylizowanych w dowolny sprawdzony i niezawodny sposób) słoikach, zwijamy lub skręcamy sterylnymi pokrywkami. Ostudzić sałatkę "pod futrem" w temperaturze pokojowej. Aby to zrobić, odwróć słoiki do góry nogami i przykryj grubym kocem lub kocem, pozostaw na noc. Gdy słoiki są całkowicie zimne, odkładamy je do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g