ogórki do marynaty na zimę bez jęczmienia jęczmiennego
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wyciągnij Słoiki na parze i trzymaj pokrywki we wrzącej wodzie. Obierz marchewki i ogórki (po umyciu) z tyłków i skórki. Zetrzyj je (ogórki i marchewki, a nie tyłki i skórki) albo na specjalnej dyszy do koreańskiej marchewki, albo na zwykłej, grubej tarce.
obierz czosnek z cebulą, opłucz i drobno posiekaj. Dobrze opłucz warzywa i drobno posiekaj. Połącz wszystkie posiekane i starte warzywa z ziołami w misce. Wlej ocet i sól, pozostaw przyszłą marynatę na 2 godziny.
po wyznaczonym czasie przenieś mieszaninę do rondla i gotuj do wrzenia. Gdy się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie wlej go do wysterelizowanych słoików i mocno zwiń pokrywki. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, a następnie włóż słoiki z marynatą do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g