ogórki do marynaty na zimę bez jęczmienia

a bez jęczmienia jęczmiennego smakuje jeszcze lepiej niż zwykle! W przepisie, pomimo nazwy, nie tylko ogórki. Ale tak nazywał się ten przepis w czasopiśmie, z którego go przepisałem. Najwyraźniej dlatego, że nadal gotujemy przyszłą marynatę, a nie tylko marynujemy ogórki. Nawiasem mówiąc, już go próbowaliśmy-taka marynata jest całkiem dobra i po prostu jako przekąska, chociaż oczywiście jest przygotowywana do zupy))
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
22 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

wyciągnij Słoiki na parze i trzymaj pokrywki we wrzącej wodzie. Obierz marchewki i ogórki (po umyciu) z tyłków i skórki. Zetrzyj je (ogórki i marchewki, a nie tyłki i skórki) albo na specjalnej dyszy do koreańskiej marchewki, albo na zwykłej, grubej tarce.

obierz czosnek z cebulą, opłucz i drobno posiekaj. Dobrze opłucz warzywa i drobno posiekaj. Połącz wszystkie posiekane i starte warzywa z ziołami w misce. Wlej ocet i sól, pozostaw przyszłą marynatę na 2 godziny.

po wyznaczonym czasie przenieś mieszaninę do rondla i gotuj do wrzenia. Gdy się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie wlej go do wysterelizowanych słoików i mocno zwiń pokrywki. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, a następnie włóż słoiki z marynatą do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy