dżem z ranetek

cudowny dżem z ranetek zachwyci zarówno Ciebie, jak i bliskich! Świetny dżem z ranetek!
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 35 g
145 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
umyte Ranetki wkładamy do rondla, dodajemy wodę, gotujemy na małym ogniu.
Ranetki powinny się ugotować, zajmie to około godziny. W tym czasie jabłka staną się miękkie, musisz je sprawdzić widelcem.
teraz musisz przetrzeć Ranetki przez sito, używając popychacza. Lepiej jest wziąć metalowe sito.
powstałe puree przełożyć na patelnię, dodać cukier, gotować na małym ogniu, mieszając.
możesz gotować dżem, aż uzyska konsystencję, której potrzebujesz.
jeśli chcesz zwinąć dżem do słoików, rób to, gdy dżem jest gorący. Następnie barki umieścić w ciemnym miejscu na pokrywach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g

Podobne przepisy