dżem z ranetek
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
umyte Ranetki wkładamy do rondla, dodajemy wodę, gotujemy na małym ogniu.
Ranetki powinny się ugotować, zajmie to około godziny. W tym czasie jabłka staną się miękkie, musisz je sprawdzić widelcem.
teraz musisz przetrzeć Ranetki przez sito, używając popychacza. Lepiej jest wziąć metalowe sito.
powstałe puree przełożyć na patelnię, dodać cukier, gotować na małym ogniu, mieszając.
możesz gotować dżem, aż uzyska konsystencję, której potrzebujesz.
jeśli chcesz zwinąć dżem do słoików, rób to, gdy dżem jest gorący. Następnie barki umieścić w ciemnym miejscu na pokrywach.
Ranetki powinny się ugotować, zajmie to około godziny. W tym czasie jabłka staną się miękkie, musisz je sprawdzić widelcem.
teraz musisz przetrzeć Ranetki przez sito, używając popychacza. Lepiej jest wziąć metalowe sito.
powstałe puree przełożyć na patelnię, dodać cukier, gotować na małym ogniu, mieszając.
możesz gotować dżem, aż uzyska konsystencję, której potrzebujesz.
jeśli chcesz zwinąć dżem do słoików, rób to, gdy dżem jest gorący. Następnie barki umieścić w ciemnym miejscu na pokrywach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g