skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lecho z cukinii, pomidorów i papryki na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek. W cukinii odetnij punkty mocowania łodygi. Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę na dwie części i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki i odetnij białe twarde żyły, jeśli takie istnieją.
Krok 3:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy pomidorowej. Aby to zrobić, pokrój pomidory na średniej wielkości kawałki i wyślij do dużej miski lub rondla. Umieść na kuchence, zagotuj. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 do 20 minut.
Krok 4:
A w tym czasie zajmij się resztą warzyw. Pokrój paprykę w cienkie półpierścienie lub pióra.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 6:
Następna jest kolejka cukinii. Jeśli masz dojrzałe owoce, obierz je ze skóry i usuń twarde nasiona. Użyłam młodych warzyw, więc do przepisu zostawiłam je tak, jak są. Cukinię pokroić w plasterki, a następnie każde kółko na kolejne dwie do czterech części.
Krok 7:
Zmiel gotowe pomidory na puree za pomocą blendera. Gotuj pomidory przez około 10-15 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Dodaj paprykę, cebulę, sól, cukier, olej roślinny i ziarna pieprzu do masy pomidorowej. Gotuj przez 15 minut.
Krok 9:
Dodaj cukinię i gotuj przez 15 do 40 minut. Skoncentruj się na pożądanym stopniu gotowości wszystkich komponentów. Jeśli lubisz chrupiące warzywa w zimowych sałatkach, wystarczy 15-20 minut. Gotowałem przez około pół godziny.
Krok 10:
Dodaj czosnek wcześniej przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby na tym etapie można dodać drobno posiekane ostre chili. Gotuj wszystko razem przez 5 minut. Wlej ocet, dobrze wymieszaj lecho i po 2-3 minutach zdejmij z ognia.
Krok 11:
Włóż gotowe lecho do wysterylizowanych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami i odwróć górę do dołu. Owinąć ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 12:
Lecho z cukinią, pomidorami i papryką gotowe! Przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.
z podanej liczby składników wyszły mi cztery słoiki po 0,5 l.
Ilość gotowego lecho może się różnić w zależności od soczystości pomidorów i papryki oraz ilości odparowanego płynu podczas gotowania lecho.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g