lecho cukinia pomidory papryka na zimę

z najbardziej konwencjonalnych produktów, harmonijny, doskonały smak! Lecho z cukinii, pomidorów, papryki na zimę okazuje się umiarkowanie słodkie, pikantne, pachnące i niesamowicie smaczne! Lecho warzywne idealnie uzupełni dania mięsne i ziemniaczane.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
48 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lecho z cukinii, pomidorów i papryki na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek. W cukinii odetnij punkty mocowania łodygi. Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę na dwie części i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki i odetnij białe twarde żyły, jeśli takie istnieją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy pomidorowej. Aby to zrobić, pokrój pomidory na średniej wielkości kawałki i wyślij do dużej miski lub rondla. Umieść na kuchence, zagotuj. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 do 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A w tym czasie zajmij się resztą warzyw. Pokrój paprykę w cienkie półpierścienie lub pióra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna jest kolejka cukinii. Jeśli masz dojrzałe owoce, obierz je ze skóry i usuń twarde nasiona. Użyłam młodych warzyw, więc do przepisu zostawiłam je tak, jak są. Cukinię pokroić w plasterki, a następnie każde kółko na kolejne dwie do czterech części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel gotowe pomidory na puree za pomocą blendera. Gotuj pomidory przez około 10-15 minut na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę, cebulę, sól, cukier, olej roślinny i ziarna pieprzu do masy pomidorowej. Gotuj przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukinię i gotuj przez 15 do 40 minut. Skoncentruj się na pożądanym stopniu gotowości wszystkich komponentów. Jeśli lubisz chrupiące warzywa w zimowych sałatkach, wystarczy 15-20 minut. Gotowałem przez około pół godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek wcześniej przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby na tym etapie można dodać drobno posiekane ostre chili. Gotuj wszystko razem przez 5 minut. Wlej ocet, dobrze wymieszaj lecho i po 2-3 minutach zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż gotowe lecho do wysterylizowanych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami i odwróć górę do dołu. Owinąć ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lecho z cukinią, pomidorami i papryką gotowe! Przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.

z podanej liczby składników wyszły mi cztery słoiki po 0,5 l.
Ilość gotowego lecho może się różnić w zależności od soczystości pomidorów i papryki oraz ilości odparowanego płynu podczas gotowania lecho.  


smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy