skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj wszystkie warzywa i wysusz. Użyłem odmiany bakłażana bez goryczy, więc po prostu pokroiłem warzywo w małe kostki. Jeśli bakłażan jest gorzki, należy go namoczyć w osolonej wodzie przez pół godziny po pokrojeniu. Następnie spuść wodę, ponownie spłucz bakłażany.
Krok 2:
Pomidory do takiego zbioru nadają się duże i przejrzałe, które nie nadają się do konserwacji jako całości. Pomidory kroimy na kawałki, wycinamy miejsce mocowania łodygi, jeśli skóra owoców jest gęsta i twarda, usuwamy ją, zalewając pomidory wrzącą wodą. Włóż miąższ pomidora do głębokiego pojemnika i przebij blenderem.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki.Paprykę kroimy na dwie części, wycinamy saszetkę z nasionami, miąższ kroimy w paski.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz ząbki czosnku i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, smaż warzywa, aż marchewka będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta, mieszając szpatułką.
Krok 6:
Przecier pomidorowy przenosimy do emaliowanej patelni, podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, mieszając szpatułką.
Krok 7:
Dodaj smażenie warzyw do masy pomidorowej.
Krok 8:
Następnie wysyłamy bakłażany i paprykę, czosnek, mieszamy, gotujemy mieszankę warzywną, dodajemy cukier, sól, olej roślinny, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem, nie zapomnij okresowo mieszać warzyw, aby nie przypaliły się do dna patelni.
Krok 9:
Pod koniec gaszenia wlej ocet stołowy, zagotuj mieszaninę, wyłącz ogień.
Krok 10:
Rozłóż mieszaninę warzyw w sterylnych słoikach (wcześniej umytych sodą i wysterylizowanych), zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami i pozwól im ostygnąć do góry nogami pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Odkładamy go do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki
o przygotowaniach na zimę.
należy pamiętać, że w półfabrykatach typu "różne" dokładna waga warzyw nie jest tak ważna. Proporcje zależą bardziej od osobistych preferencji i tego, co jest dostępne. Jeśli chcesz, aby smak niektórych warzyw (na przykład pomidorów) przeważał nad pozostałymi warzywami, możesz wziąć je większe lub w większej proporcji do reszty, jeśli wręcz przeciwnie, aby nie wyróżniały się zbytnio z mniejszego asortymentu. Lub weź wszystko w mniej więcej równych proporcjach. Ciekawe jest dla mnie to, że za każdym razem można to zrobić inaczej. Przed zwinięciem w każdym razie warto spróbować potrawy i, jeśli to konieczne, dostosować cukier i przyprawy dla siebie.
gotowanie to kreatywność. Nie tylko autor przepisu, ale także ten, który podjął się gotowania według jego przepisu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g