skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prosty barszcz na zimę? Przygotuj jedzenie. Wszystkie warzywa dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Obierz buraki i marchewki obieraczką do warzyw i zetrzyj je na grubej tarce.
Krok 3:
Posiekaj białą kapustę ostrym nożem lub specjalną tarką.
Krok 4:
Usuń łodygi z pomidorów i pokrój w średnią kostkę. Możesz najpierw usunąć z nich skórę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
Krok 5:
Obierz cebulę. Jeśli cebule są duże, pokrój je w półpierścienie, jeśli cebula jest mała-w pierścienie. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Krok 6:
Weź duży garnek i włóż do niego wszystkie przygotowane warzywa. Dodaj sól i cukier, wlej olej roślinny i wodę. Postaw garnek warzyw na ogniu i gotuj warzywa przez 20 minut na średnim ogniu, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
Krok 7:
Wcześniej wysterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób: w piekarniku, na parze, w wodzie, a nawet w kuchence mikrofalowej. Na minutę przed końcem gotowania wlej ocet, wymieszaj i natychmiast umieść półfabrykat warzywny w wysterylizowanych słoikach. Zwiń je lub przekręć sterylnymi pokrywkami. Schłodzić słoiki do góry nogami pod kołdrą. Przedmiot obrabiany jest doskonale przechowywany nawet w temperaturze pokojowej. Smacznego!
kiedy nadszedł czas, aby ugotować zupę z takim preparatem, po prostu dodaj ją do bulionu mięsnego z gotowanymi ziemniakami i gotuj przez kolejne 5 minut, aby zupa trochę się zagotowała. Takie przygotowanie pomoże bardzo szybko ugotować zupę, gdy jest bardzo mało czasu.
z danej ilości przedmiotu obrabianego uzyskuje się około 1,2 litra przedmiotu obrabianego. Trudno jest obliczyć liczbę porcji, ponieważ gospodynie domowe gotują zupy o zupełnie innej gęstości, a garnki do gotowania zupy są również różne dla wszystkich gospodyń domowych.
istnieją inne opcje przygotowania tego preparatu na zimę, ale głównym składnikiem są zawsze buraki. Dlatego lepiej wybrać go szczególnie ostrożnie. Jeśli to możliwe, lepiej użyć domowych buraków.
jeśli weźmiesz bulion warzywny lub grzybowy, zupa nadaje się do jedzenia na czczo.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g