skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować jabłka Biały nalew na zimę, przygotuj małe jabłka, aby pasowały do całego słoika, potrzebny będzie również cukier granulowany i pewna ilość wody, której objętość zależy od objętości jabłek w słoiku.
Krok 2:
Objętość produktów jest wskazana na trzylitrowy słoik. Dokładnie spłucz słoik sodą i twardą myjką. Zalej wrzącą wodą, w tym szyjką. Jabłka dokładnie opłucz, Usuń sadzonki i liście. Należy również usunąć oczywiście zepsute i robakowate owoce. Jabłka, które mają charakterystyczne ślady przebywania w owocach różnego rodzaju żywych istot, również powinny zostać odrzucone. Umieść wybrane jabłka w sterylnym słoiku.
Krok 3:
Zagotuj około 2,5 l czystej wody. Może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Wysterylizuj blaszaną pokrywkę do zamknięcia. Bardzo stopniowo, kawałek po kawałku, zacznij wlewać wrzącą wodę do słoika. Nie można natychmiast wlać całej wody, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że puszka pęknie. Jabłka i szklane ściany będą stopniowo podgrzewane, a różnica temperatur nie będzie tak duża, prawdopodobieństwo uszkodzenia słoika będzie minimalne.
Krok 4:
Wlej wodę do słoika, przykryj wcześniej przygotowaną pokrywką i odstaw na 10-15 minut. Owoce rozgrzeją się i nieznacznie zmienią kolor. Za pomocą specjalnej plastikowej pokrywy z otworami bardzo ostrożnie wlej wodę do rondla, dodaj granulowany cukier, wymieszaj i zagotuj, przykrywając pokrywką.
Krok 5:
Ponownie napełnij jabłka gotowanym syropem i natychmiast Zakręć sterylną pokrywką. Następnie słoik z gorącym kompotem należy odwrócić i owinąć ciepłym kocem lub kocem, aby przedłużyć proces sterylizacji. Po całkowitym ostygnięciu kompotu w słoiku możesz wysłać go do piwnicy lub spiżarni. Kompot jest doskonale przechowywany w mieszkaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g