sok z papryki na zimę

Naturalny sok z papryki na zimę bez konserwantów! Sok z papryki jest przygotowywany głównie do celów leczniczych, ale może być również stosowany do żywności, do przygotowywania różnych potraw, na przykład adżiki, lecho, sosów. Technologia wyciskania soku z papryki jest dość prosta, a proces nie jest długi. Ponadto, dzięki kwasom zawartym w papryce, nie wymaga dodawania żadnych konserwantów podczas przetwarzania i przechowywania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do wyciskania soku z papryki na zimę. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko dojrzałych owoców papryki. Odpowiednie są warzywa dowolnego koloru: czerwona, zielona lub żółta papryka. Paprykę dobrze myjemy pod bieżącą wodą. Usuń łodygi z nasionami. Ponownie spłucz paprykę wodą, myjąc pozostałe nasiona. Wrzuć paprykę do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę w paski lub małe kostki, umieść je w metalowej patelni. Wlej trochę wody, aby papryka nie przypaliła się do dna naczyń. Włącz ogień. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj paprykę, od czasu do czasu mieszając łyżką, około 15 minut, aby zmiękły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą blendera zmiel paprykę na papkę. Ponownie włóż powstałą masę do ognia i gotuj przez około 7 minut. Pozwól masie ostygnąć i przecedź ją przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli nie ma blendera, możesz użyć prostej maszynki do mięsa, przepuszczając świeżą paprykę bezpośrednio przez maszynę do mięsa, a następnie ugotować puree z papryki i przetrzeć przez sito. Następnie sok z papryki okaże się gęsty, z miąższem. Taki sok będzie niewygodny do picia, ale może służyć jako doskonała baza do Adjiki lub lecho, a także do przygotowywania innych potraw warzywnych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lub możesz zrobić to jeszcze łatwiej i przepuścić paprykę przez sokowirówkę, wtedy sok natychmiast się rozjaśni. Bez zanieczyszczeń pozostaje tylko spuścić go do rondla i ugotować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Słoiki do zwijania soku z papryki lepiej używać małej objętości. Sterylizujemy je w piekarniku w temperaturze 150 stopni, po umyciu w roztworze sody. Umieść słoiki mokre w zimnym piekarniku na ruszcie szyjką w dół. Pokrywy gotujemy i suszymy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sok do wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w rondlu wypełnionym wodą z szmatką na dole. Sterylizujemy 15 minut od momentu zagotowania wody słoiki o pojemności 0,5 l. zwijamy słoiki, odwracamy słoiki do góry nogami, przykrywamy kocem, pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki do przechowywania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g

Podobne przepisy