skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do wyciskania soku z papryki na zimę. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko dojrzałych owoców papryki. Odpowiednie są warzywa dowolnego koloru: czerwona, zielona lub żółta papryka. Paprykę dobrze myjemy pod bieżącą wodą. Usuń łodygi z nasionami. Ponownie spłucz paprykę wodą, myjąc pozostałe nasiona. Wrzuć paprykę do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Pokrój paprykę w paski lub małe kostki, umieść je w metalowej patelni. Wlej trochę wody, aby papryka nie przypaliła się do dna naczyń. Włącz ogień. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj paprykę, od czasu do czasu mieszając łyżką, około 15 minut, aby zmiękły.
Krok 3:
Za pomocą blendera zmiel paprykę na papkę. Ponownie włóż powstałą masę do ognia i gotuj przez około 7 minut. Pozwól masie ostygnąć i przecedź ją przez sito.
Krok 4:
Jeśli nie ma blendera, możesz użyć prostej maszynki do mięsa, przepuszczając świeżą paprykę bezpośrednio przez maszynę do mięsa, a następnie ugotować puree z papryki i przetrzeć przez sito. Następnie sok z papryki okaże się gęsty, z miąższem. Taki sok będzie niewygodny do picia, ale może służyć jako doskonała baza do Adjiki lub lecho, a także do przygotowywania innych potraw warzywnych.
Krok 5:
Lub możesz zrobić to jeszcze łatwiej i przepuścić paprykę przez sokowirówkę, wtedy sok natychmiast się rozjaśni. Bez zanieczyszczeń pozostaje tylko spuścić go do rondla i ugotować.
Krok 6:
Słoiki do zwijania soku z papryki lepiej używać małej objętości. Sterylizujemy je w piekarniku w temperaturze 150 stopni, po umyciu w roztworze sody. Umieść słoiki mokre w zimnym piekarniku na ruszcie szyjką w dół. Pokrywy gotujemy i suszymy.
Krok 7:
Wlej sok do wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w rondlu wypełnionym wodą z szmatką na dole. Sterylizujemy 15 minut od momentu zagotowania wody słoiki o pojemności 0,5 l. zwijamy słoiki, odwracamy słoiki do góry nogami, przykrywamy kocem, pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki do przechowywania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g