bakłażan tatarski na zimę

pikantna przekąska tatarska na zimę z bakłażanem. Tatarski bakłażan na zimę-pikantna sałatka warzywna z bakłażanem i słodką papryką. Dla ostrości dodaje się do niego dużo ostrej papryki i czosnku. Ostrość przekąski można dostosować do własnego gustu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 50 % 8 g
95 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bakłażana tatarskiego na zimę, weź następujący zestaw produktów: niebieski bakłażan, pomidory, papryka, ostra papryka, czosnek, bezwonny olej słonecznikowy, sól, cukier, ocet.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz paprykę z nasion, czosnek z łusek okrywowych. Odsączone bakłażany pokroić w kostkę lub średniej wielkości plasterki, odmiany zawierające solaninę należy najpierw przykryć solą i trochę przytrzymać, a następnie spłukać wodą i wycisnąć. Te odmiany, które są teraz w sprzedaży, nie wymagają już takiego przetwarzania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę w plasterki lub paski. Im jaśniejsze owoce papryki, tym bardziej kolorowa będzie cała przekąska.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo posiekaj pomidory i posiekaj w robocie, blenderze lub maszynce do mięsa - bez różnicy. Kawałki można pozostawić do odczytania tekstury pomidora w całkowitej masie. To jest opcjonalne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wygodnie jest robić takie puste miejsca w kotle, jeśli robisz dużą ilość przekąski na raz. Wlej masę pomidorową na dno kotła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do niego sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i wlej olej słonecznikowy, wymieszaj mieszaninę, zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz przygotowane warzywa w tym powstałym sosie, najpierw bakłażany,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie papryka. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj pikantny dressing: posiekaj ostrą paprykę zgodnie z życzeniem z nasionami lub wyjmując je, paprykę można wziąć zarówno świeżą, jak i suszoną, pamiętaj tylko, że jest bardziej skoncentrowana, spróbuj podczas układania. Sałatka powinna być pikantna, ale tak bardzo, jak lubisz. Posiekaj czosnek, dostosuj również jego ilość do swojego gustu. Dodaj czosnek i ostrą paprykę do wrzącej masy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj przez kolejne 10 minut, dodaj ocet. Z octem możesz zdecydować na swój własny sposób: nie zawsze wkładam go do sałatek pomidorowych, ponieważ kwas jest już obecny i wystarczy zapewnić dobry proces sterylizacji lub pasteryzacji produktu, aby był przechowywany wystarczająco długo. Ocet po prostu czyni ten proces bardziej niezawodnym, ale produkt okazuje się znacznie bardziej szkodliwy.

ta sałatka (lub gęsty sos warzywny) jest bardzo aromatyczna, pikantna i pikantna. Dlatego dostosuj ilość ostrej papryki na życzenie swojej rodziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy