skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić dżem z Chinki, weź jabłka z tej grupy, cukier i wodę. To wszystko, czego potrzebujesz, aby uzyskać pachnący, przezroczysty dżem z plasterkami jabłek Chinka.
Krok 2:
Jabłka posortuj i dobrze umyj, pozwól wodzie spłynąć lub osusz owoce papierowym lub innym ręcznikiem. Nadmiar wody nie jest nam potrzebny, zwłaszcza na pierwszym etapie, kiedy jabłka będą musiały dać sok.
Krok 3:
Pokrój jabłka w plasterki, jest to bardzo łatwe-owoce są małe, wygodnie mieszczą się w dłoni, a następnie pokrój, stopniowo omijając rdzeń, którego nie potrzebujemy. Nawiasem mówiąc, nie można go również wyrzucić, ale użyć do przygotowania kompotu, galaretki lub postawić domowe wino. Jeśli masz ogród i własne gospodarstwo, resztki jabłek pokochają domowe dżiwoty-kozy, owce, świnie lub krowy.
Krok 4:
Posyp pokrojone plasterki jabłka cukrem warstwami i pozostaw w tej formie na 10-12 godzin. Widzisz, robienie tego dżemu nie jest uciążliwym procesem!
Krok 5:
Teraz zagotuj jabłka z uwolnionym cukrem, dodając trochę wody - istnieje również kilka opcji - nie możesz dodać wody, dodać jej trochę lub ugotować syrop cukrowy i zanurzyć w nim plasterki. Sugeruję średnią opcję-dodaj wodę do jabłek z cukrem i zagotuj, gotuj przez 5 minut i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć.
Krok 6:
Następnym krokiem jest ponowne zagotowanie dżemu, robię to również pod pokrywką-aby plasterki jabłka były całkowicie nasączone syropem, część z nich nie pozostała sucha. Ponownie dżem należy schłodzić i po raz trzeci zagotować do miękkości na małym ogniu.
Krok 7:
Dżem z Chinki można wlać do suchych słoików na gorąco do góry i szczelnie zamknąć pokrywkami, ale wolę rozłożyć go schłodzonym i przykryć pokrywkami, gdy nie daje już ciepła - aby na pokrywie nie tworzyła się kondensacja.
Krok 8:
Możesz przechowywać taki dżem z Chinki w warunkach pokojowych do roku, podawać na herbatę, układać ciasta i ciasta, dekorować wszelkie wypieki.
Chinka nie jest nawet odmianą, ale wieloma odmianami małych jabłek, połączonymi w jedną dużą grupę pod tą nazwą "Chinka", nazwa pochodzi od podobieństwa kształtu liści tych jabłoni z liśćmi chińskiej wiśni, dlatego zaczęto nazywać wszystkie jabłonie z takimi liśćmi, niezależnie od kształtu, koloru i wielkości owoców. Wielkość jabłek z tej grupy nie jest duża, a na świecie jest około stu odmian Chinek o różnych kształtach i rozmiarach owoców.
a przygotowanie dżemu jest bardzo proste, możesz uczynić go bardziej karmelowym - przy dłuższym gotowaniu dżem uzyskuje ciemniejszy kolor i karmelowy smak lub gotować mniej, dodać wodę i uzyskać delikatny produkt jabłkowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g