dżem z Chinki

dżem chiński-wykwintny i prosty przysmak! Dżem chiński-piękny, jasny, smaczny, pachnący! Przezroczyste plasterki proszą o usta! Dżem można gotować w kilku rodzajach: ciemniejszym i gęstszym, średniej konsystencji i delikatnych plasterkach w syropie cukrowym. Wybierz według własnego gustu!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
203 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem z Chinki, weź jabłka z tej grupy, cukier i wodę. To wszystko, czego potrzebujesz, aby uzyskać pachnący, przezroczysty dżem z plasterkami jabłek Chinka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka posortuj i dobrze umyj, pozwól wodzie spłynąć lub osusz owoce papierowym lub innym ręcznikiem. Nadmiar wody nie jest nam potrzebny, zwłaszcza na pierwszym etapie, kiedy jabłka będą musiały dać sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jabłka w plasterki, jest to bardzo łatwe-owoce są małe, wygodnie mieszczą się w dłoni, a następnie pokrój, stopniowo omijając rdzeń, którego nie potrzebujemy. Nawiasem mówiąc, nie można go również wyrzucić, ale użyć do przygotowania kompotu, galaretki lub postawić domowe wino. Jeśli masz ogród i własne gospodarstwo, resztki jabłek pokochają domowe dżiwoty-kozy, owce, świnie lub krowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp pokrojone plasterki jabłka cukrem warstwami i pozostaw w tej formie na 10-12 godzin. Widzisz, robienie tego dżemu nie jest uciążliwym procesem!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zagotuj jabłka z uwolnionym cukrem, dodając trochę wody - istnieje również kilka opcji - nie możesz dodać wody, dodać jej trochę lub ugotować syrop cukrowy i zanurzyć w nim plasterki. Sugeruję średnią opcję-dodaj wodę do jabłek z cukrem i zagotuj, gotuj przez 5 minut i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnym krokiem jest ponowne zagotowanie dżemu, robię to również pod pokrywką-aby plasterki jabłka były całkowicie nasączone syropem, część z nich nie pozostała sucha. Ponownie dżem należy schłodzić i po raz trzeci zagotować do miękkości na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dżem z Chinki można wlać do suchych słoików na gorąco do góry i szczelnie zamknąć pokrywkami, ale wolę rozłożyć go schłodzonym i przykryć pokrywkami, gdy nie daje już ciepła - aby na pokrywie nie tworzyła się kondensacja.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz przechowywać taki dżem z Chinki w warunkach pokojowych do roku, podawać na herbatę, układać ciasta i ciasta, dekorować wszelkie wypieki.

Chinka nie jest nawet odmianą, ale wieloma odmianami małych jabłek, połączonymi w jedną dużą grupę pod tą nazwą "Chinka", nazwa pochodzi od podobieństwa kształtu liści tych jabłoni z liśćmi chińskiej wiśni, dlatego zaczęto nazywać wszystkie jabłonie z takimi liśćmi, niezależnie od kształtu, koloru i wielkości owoców. Wielkość jabłek z tej grupy nie jest duża, a na świecie jest około stu odmian Chinek o różnych kształtach i rozmiarach owoców.

a przygotowanie dżemu jest bardzo proste, możesz uczynić go bardziej karmelowym - przy dłuższym gotowaniu dżem uzyskuje ciemniejszy kolor i karmelowy smak lub gotować mniej, dodać wodę i uzyskać delikatny produkt jabłkowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy