skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania marynowanych kabaczków: bezpośrednio Kabaczek, koperek (co to jest: gałązki lub parasole), czosnek (opcjonalnie), ziarna gorczycy (wziął biały), groszek ziele angielskie, do marynaty potrzebna będzie również sól, cukier, ocet 9%, woda.
Krok 2:
Na dnie czystego słoika umieść przyprawy, obrany czosnek i koperek. W takim preparacie przydatne będą inne pikantne dodatki do Twojego gustu, na przykład liście wiśni, porzeczek, chrzanu.
Krok 3:
Dokładnie opłucz Kabaczek, pokrój w plasterki, usuwając kucyki i włóż do słoika tak mocno, jak to możliwe. Napełnij wrzącą wodą, przykryj sterylną pokrywką. Odstawić na 15 minut, następnie spuścić wodę do rondla, ponownie zagotować i ponownie zalać. Ponownie pozostaw na 15 minut. A następnie ponownie odcedź do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 4:
Ocet Dodaj bezpośrednio do słoika. Napełnij Kabaczek wrzącą solanką i szczelnie zamknij pokrywką. Odwróć i trzymaj, aż całkowicie ostygnie, owinięty w ciepły koc. Możesz przechowywać taki zwinięcie w mieszkaniu bez żadnych problemów.
dodatkowe przyprawy i pikantne zioła z pewnością rozjaśnią smak takich kabaczków, więc w razie potrzeby użyj czarnego pieprzu, nasion kolendry, liści laurowych, gałązek pietruszki.
jeśli pokroisz Kabaczek na umiarkowanie małe kawałki, słoik może być gęstszy, a puste miejsca będą większe.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g